Ана Гройс, PZdnes.com

С началото на лятото, магнолиите на Автогара Пазарджик разцъфтяха с бели восъчни цветове. Екзотичните растения пленяват с разкошните си едри цветове и са истинско бижу в градината на транспортното съоръжение. Родът Magnolia включва 62 вида. Произходът на рода ни отвежда в Източна Азия и Северна Америка, дори в северните части на Африка. По европейските територии тя се е срещала много отдавна – преди ледената епоха, и днес вече не е естествено разпространена.

21магнолии

Магнолиите са елемент основно от японските градини. Не случайно древната легенда за девойката Кейко, свързана с произхода на магнолията идва от Япония. Кейко била много бедна и работила неуморно, правейки хартиени цветя. Те били много евтини и тя едва успявала да се прехранва. Веднъж в стаята й влетял един стар и мъдър папагал. Той се смилил над девойката и й разкрил тайната как да съживява хартиените цветя. За да стане това, било достатъчно да ги поръси с капка кръв, но папагалът помолил момичето никога да не дава последната си капка кръв. И така Кейко започнала да прави прекрасни живи цветя, които били доста скъпи и тя вече имала пари.

Веднъж, след като си купила красиво кимоно, тя отишла на бал. Там се влюбила в един беден студент Аратуми, който обаче бил алчен и егоист. Той карал Кейко да работи все повече и повече – искал да живее в разкошен дворец, сред красиви вещи. Настъпил момент, когато заради парите Кейко трябвало да даде и последната си капка кръв и да умре. Цветето, което Кейко съживила с последната си капка кръв, било наречено магнолия.

       Най-лесният начин да се сдобиете с магнолия е от градински център, където растенията се продават с коренова бала или насадени в контейнери. Засаждането в градината е лесно, а успешното й прихващане е гарантирано от начина на производство и предлагане. Април е най-подходящият месец за засаждането ѝ в градината. Изберете защитено от студени ветрове място. Добавете много торф и не засаждайте надълбоко. Обилно поливайте новия храст при засушаване. Никога не копайте и не засаждайте близо до стъблото. Всяка пролет добавяйте слой от торф или добре изгнил компост около храста.

Магнолиите най-общо се разделят на вечнозелени и листопадни, на храстовидни и дървовидни. Към листопадните, ранноцъфтящи магнолии спадат доста видове и сортове, подходящи за нашите градини. Периодът на цъфтеж зависи от сорта. Най-рано цъфтящите разлистват цветовете си още през март. Най-късните сортове са „Нигра” и „Сюзън”, които започват да цъфтят от края на април. Специалистите обаче са на мнение, че е напълно нормално изместване от тези срокове според възрастта на растението, микроклимата, мястото и начина на отглеждане.