Актрисата Надя Тодорова ни напусна днес, тя е починала в болница в Прага, съобщиха централни медии. С архивна снимка от нейно посещение в Пазарджик екипът на Регионалния исторически музей в областния град, припомни на нашите съграждани, че тя е пребивавала тук през  1995 г. като част от гостите на града по повод на отбелязване на 110 г. от Съединението. Снимката е направена пред паметника на Константин Величков. На нея се вижда и тогавашният директор на нашия театър – Сотир Майноловски.

Но тук е била и снимачната площадка за голяма част от филма „Дами канят“. Ако завъртите лентата ще видите, че пиацата на таксито се намира пред днешната Спортна зала „Васил Левски“.

Актьорската си кариера Надя Тодорова започва през 1946 г., първоначално на театралната сцена, а по-късно  дебютира и на големия екран. Надя Тодорова е била и част от актьорската трупа на ДТ“Константин Величков“ – Пазарджик. Първият филм с нейно участие е „Трудна любов“ от 1974 г. След това участва в над 30 филма, между които „Куче в чекмедже“ , „Господин за един ден“ и др.

Надя Тодорова ще бъде запомнена като „голямата актриса на малките роли“ и с култовите си реплики от филмите „Дами канят“, „Опасен чар“ и много други. Тя почина на деветдесет години. Поклонението ще бъде организирано в родният ѝ Асеновград.