За утре и за петък са насрочени заседанията на Апелативен съд в Пловдив, който гледа  делото по жалба на Муса и още 12 души от неговото обкръжение за проповядването на антидемократична идеология. Ахмед Муса беше признат за виновен от Пазарджишкия окръжен съд за разпространение на антидемократична идеология, насаждане на омраза и участие в нерегистрирана организация.

Ахмед обжалва произнесената през март миналата година присъда от пазарджишкия Окръжен съд, който го осъди на една година затвор при първоначален строг режим и  глоба от 5 хиляди лева. Присадата обаче става 4 години с натрупване, тъй като Муса има 3 години затвор в условен срок, който не е изтекъл.

За другия подсъдим по делото – Саит Мулту, магистратите определиха присъда от 1 година условно и 3 хиляди лева глоба. Абдулах Салих  е с 10 месеца условна присъда и глоба в същия размер. Останалите 10 подсъдими са само с парични санкции.

В жалбите на всички има оплаквания за незаконосъобразност и необоснованост и искат наказанията им да отпаднат. От своя страна прокуратурата настоява наложените глоби да се увеличат до максималния размер.

Междувременно Окръжната прокуратура в Пазарджик повдигна обвинение срещу още един жител на ромския квартал „Изток” за проповядване идеите на „Ислямска държава“ и насаждането на религиозна омраза. В момента Мустафа Али се издирва с Европейска заповед за арест. Последното му местопребиваване е в Германия.

33-годишният Мустафа Али е обвинен задочно, в негово отсъствие, че в периода от средата на октомври до 25 ноември 2014 година е разпространявал в интернет сайтове на „Ислямска държава“ и проповеди на лидера на терористичната организация Абу Бакр ал Багдади. От ноември 2013 г. до ноември 2014 г. се е занимавал с дейности, с които е насаждал религиозна омраза. Има данни, че Мустафа Али е поддържал пряка връзка с ръководителя на терористичното звено на ИД в Германия.

В началото на годината по същите обвинения в пазарджишкия окръжен съд, стартира дело срещу 14 поддръжници на ислямистката организация. Сред обвиняемите е и Ахмед Муса Ахмед, който се посочва като основен лидер на пропагандната група