Пазарджиклиите и въобще българите в Лондон, се надяват Великобритания да остане в рамките на ЕС. В противен случай всички гастербайтери ще трябва, да се върнат в родината.

Тогава за Великобритания няма да важат правилата за предвижване валидни за страните – членки. Това означава, че българите, които все още нямат ангийски паспорт ще трябва да се приберат, за да дочакат новите правила за пребиваване и работа на територията на Англия. От друга страна правителството на Дейвид Камерън даде ясни знаци, че Великобритания не трябва да напуска Европейския съюз. Във форумите се коментира фактът, че ако това се случи пенсионерите няма да загубят безплатния си превоз в градския транспорт, при навършването на 60 г. възраст, както и правото на индексация на пенсиите, които там варират от 600 до 1000 паунда.

Напускането на ЕС ще рефлектира и върху икономиката на Великобритания, тя нама да ползва условията, които са валидни за страните членки, а ще трябва да договаря нови.

Резултатът от референдума не е задължителен. Парламентът може да не се съобрази с него, но ще има силен политически натиск да го направи, особено ако е с подчертано мнозинство на едната страна. Премиерът Камерън предупреди, че резултатът ще бъде необратим и ще определи дългосрочното бъдеще на страната и няма да има второ гласуване по въпроса, съобщават агенциите.

Преброяването на гласовете в секциите по места ще започне веднага след затварянето им и ще се извършва ръчно. Първи частични резултати се очакват малко след полунощ местно време (2.00 ч бълг. време). Големите електронни медии не са обявили планове за екзитполове, съответно и за прогнозни резултати след края на гласуването, тъй като позициите са изравнени и рамките на статистическата грешка са твърде широки, за да се направи надеждна прогноза. Има съобщения обаче, че някои финансови институции може би са поръчали частни допитвания, които да окажат влияние върху борсите, скоро след края на гласуването в 22 часа.