Щъркелите, които свили гнездо на покрива на читалището в Мененкьово са изгорели заедно с него, разказаха жители на селото.

23мененкьово3

Огънят в читалище „Св. Св. Кирил и Методий“ в Мененкьово е дошъл от заведението, което се намирало в съседство, съобщиха неговите собственици – сем. Ноневи. Освен заведението те са собственици и на магазин. Според тях около един след полунощ, пред заведението спряла кола и от нея слязъл човекът, който драснал клечката на ресторанта. Пламъците лумнали и за минути цялата сграда била изпепелена.

От нея огънят се пренесъл в читалището, от което са останали само голи стени. Изгоряла е селската библиотека, в която е имало над 11 000 тома книги и няколко компютърни конфигурации, както и цялото оборудване на сградата.

23менекьово1

Собствениците на заведението са повече от покрусени, те са развивали бизнеса си от години и сега буквално за няколко часа са останали с празни ръце. Те вярват, че с общи усилия сградата на читалището ще бъде възстановена, но за съжаление не могат да кажат същото за своите обекти, тъй като те са имали застраховка, но все още не е ясно каква част от щетите ще покрие тя.

23мененкьово

Заведението преди пожара