Брациговският храм днес има празник, тъй като съградилите го майстори решили да го именуват Йоан Предтеча.

Храмът е започнат през 1832 г. и завършен през 1833 г. от първомайстор Атанас. Сградата представлява една от много рядко срещащите се църкви с два купола. За по-добра акустика по вътрешните стени са вградени стомни и гърнета.  Разпределението и вътрешните пропорции са оразмерени учудващо точно. Иконостасът на църквата и владишкия трон са изработени от майстори на Тревненската дърворезбарска школа.

24брацигово църква

Брациговският храм

 

Ярък пример за майсторството на Брациговските строители е построяването на най-високата камбанария на Балканския полуостров през 1884-1886 година от Иван Драгов. Цялата височина на камбанарията е 28,61 метра, разпределена на 4 етажа. Така с помощта на прости аритметични отношения, майсторът изградил архитектурна композиция, чиито отделни части са свързани в хармонично единство. Камбанарията е оборудвана с две камбани и часовник.

24SolomonsTemple

Соломоновият храм, пропорциите на който стоят в основата на този вид ритуални сгради

 

Древните майстори не са оставили писмени сведения дали в основите на храма има вградени мощи, но според тогавашният канон изборът на място за храмова сграда не е бил случаен. До построяването на новата църква е съществувала и друга, в местността „Гробето“, там където сега се намира парк „Априлци“.

Майсторите са избрали високата част на града, която по онова време не е била застроена, в близост до нея е била едната от двете градски порти, които се затваряли през нощта. Каноничната православна практика повелява при освещаването на нов или възстановяването на стар храм той да получи мощи от светец. В православната църква частици от свети мощи се вшиват в т.нар. антиминс и задължително се вграждат в Светия Престол – основната част от олтара на православния храм, където се извършва Евхаристията като част от литургията.

24carkvata

Спазвайки повелите на своето време най-вероятно майсторите са зазидали реликварий в олтара. Не е изключено той да съдържа частица от мощите на Йоан Предтеча, който е избран за закрилник на еснафа и града. По време на издигането на храма местните майстори са правили своите градежи в най-различни точки на империята, някои от тях дори стигали и извън нея.

24carkvata2

Всъщност днес православната църква празнува раждането на пророка Йоан Кръстител. Той започва своята проповедническа дейност след като навършва тридесет години, води аскетичен живот и разпространява предстоящото раждане на Иисус Христос, когото по-късно сам кръщава във водите на р. Йордан.

В проповедите си прокламира праведен живот, което води и до смъртта му. Юдейският цар Ирод харесвал братовата си жена Иродиада. Йоан видял това и му рекъл:“Ти не трябва да я имаш“, което пък навлекло гнева на Иродиада, която явно не била на същото мнение. По време на царско тържество, дъщерята на Иродиада – Саломе танцувала за гостите. Тя била изключително красива и когато приключила Ирод я попатал кък да я възнагради. Саломе пък попитала майка си, а тя отвърнала – „Искам на тепсия главата на Йоан Кръстител“. Така той било безглавен, а главата му доставена на царската трапеза.

Иродиада заповядала главата му да не бъде погребана с тялото, защото се страхувала, че може да стане чудо и Йоан да се съживи. Милостива слугиня погребва главата в Елеонската гора. Години по-късно на това място праведник и последовател на Иисус Христос решил да се замонаши и да си направи килия, когато започнал да копае се натъкнал на делва, в която била главата на Йоан Кръстител.

Според писанията главата е била пренесена в Константинопол от царица Елена, а според друга версия е погребана в църква в Дамаск, която съществува до 635 г., а по-късно е превърната в джамия.

През 2001 г. папа Йоан-Павел II посещава Дамаск и Омаядската джамия, като се покланя на светите мощи. С това става и първият папа, влязъл в джамия.

В специалния отдел на музея Топ капъ в Истанбул, бившият петстотин годишен дворец на османските владетели, са изложени и няколко от най-свещените за мюсюлмани, християни и юдеи реликви. Сред тях освен вещите на пророка Мохамед, са и: стъпка на пророка Моисей, жезълът на същия велик пророк и обкована в злато и сребро ръка на свети Йоан Предтеча, който също е почитан от мохамеданите.

Тялото на светеца най-вероятно се съхранява в Александрия, където още средновековни източници посочват, че то почива. Намереният скелет на мъж с липсваща глава и датиран към 1 в. потвърждават, доколкото е възможно, това твърдение.