Изложба с над тридесет вида горски гъби бе експонирана днес на центъра на курорта Атолука, а повод за нея е Националната среща – събор на фейсбук групата „Гъби и гъбари“.

25гъби5

Над двеста души от страната, Сърбия, Австрия, Франция и Германия са участниците във форума. През съботния ден те слушаха лекции на тема – гъбите и техните двойници, запознаха се с гъбите, които най-често се намират в този край на Родопите, а след това имаха възможност да упражнят своето хоби и се върнаха с експонатите за изложбата.

25гъби4

Новината за местността е, че тук има гъба, която е подобна на трюфел и тя е била намерена в рамките на срещата. Смърчулка, сърнелка, манатарка и още десетки видове зарадваха посетителите на изложбата. За гостите е организирана и фолклорна програма, която започна с поздрав от страна на кмета на Брацигово – Петко Петков.

25гъби1

Това е един от начините да популяризираме Равногор и Атолука

Интервю с Петко Петков, кмет на община Брацигово

– Г-н Петков, чия е идеята за това събитие?

– Идеята е на гъбарите, това, което ние направихме, бе да създадем организация за перфектното протичане на техните лекции и да ги настаним в Равногор и тук, на Атолука. Според мен това е един от пътищата за популяризирането на нашите красиви села. Освен това ние имаме на територията на общината и два курорта – Розовски вриз и „Васил Петлешков“ /Атолука/.

– Разговаряхте ли с хората?

– Да, всички са много впечатлени от природата и разбира се от гъбите. Те ми разказаха, че са намерили много рядка гъба, която е от рода на трюфелите и вирее в пояса между Розовски вриз и Атолука. Надяваме се това събитие да стане традиция и хората наистина да харесат нашия край.

25гъби7

25гъби

25гъби10

25гъби9

25гъби12

Снимай ни и нас, казаха тези зевзеци и пиши под снимката – рядък вид мъжка гъба.