Радко Недялков от София и Гергана Николова от Пазарджик са първите победители на първото издание на Pazardzhik Open, което се състоя през уикенда в областния град. Седемдесет и двама участници взеха участие в турнира по дебати, като дискутираха по шест теми. Най-добре отборно подготвени бяха състезателите на София, а от най-далеч до тракийския град пристигнаха участниците от Русе. В Пазарджик се събраха хора от Шумен, Пловдив, Троян, Севлиево, Стара Загора. От Англия пристихнаха Радко Недялков и Дилян Костов.

27сашо2

Организацията бе повече от отлична, а на откриването дойде и кметът на Пазарджик – Тодор Попов, който заедно с шефа на отдел „Образование“ – Гергана Табакова и училището домакин ЕГ“Б.Брехт“, в лицето на директорката Велка Недялкова, изслушаха публичният дебат в първата вечер.

Кметът на Пазарджик Тодор Попов дари 1000 лв. на отбора победител. Те ще послужат за развитието и насърчаването на турнирите по речи и дебати. Участниците в Пазарджик дебатираха в Британски парламентарен формат, а отборите бяха оценявани от 20 съдии.

По време на престоя си в нашия град, участниците имах възможност да се запознаят с местни забележителности. Като цяло те определят Пазарджик като динамичен град, който разполага с много преимущества.

Ето и хората, които бяха включени в главния съдийски панел на формата.

Катерина Попова

27катерина попова

Тя се занимава с дебати от 2010 г., когато става част от Манчестърския дебатьорски съюз. Две години е представител в Управителния съвет, организира и участва на множество междууниверситетски състезания – Manchester IV 2012, 2013, 2014, Leeds Open 2013, Warwick IV 2013 и много други. Съдийства на Европейското първенство по дебати за студенти (EUDC) през 2012 в Белград. Три години преподава дебати на ученици като част от благотворителна организация, която изпраща студенти в най-бедните и необлагородени квартали.

Тя вече две години е активна част от Асоциация дебати в ролята си на обучител, част от Управителния съвет и треньор на клуба по дебати в Първа английска езикова гимназия.

 

Румяна Пенева

27румяна

Аз съм дебатьор, съдия и част от Управителния съвет на Асоциация дебати, отскоро и водя обучения. Състезавала съм се на редица български и международни турнири. Победител съм на SDA Open 2014, NBU Open, Национален дебатьорски форум 2015 и Национално състезание по World Schools 2015, полуфиналист на Sofia Open 2015.
В момента се занимавам основно с организационната част от работата на Асоциация дебати, както и водя обучения, например като част от Национален дебатьорски форум бях един от треньорите по World Schools на български.

Дилян Костов

27дилян

Дилян се занимава с дебати от 5 години като за това време е печелил SDA Open, SDA Uni Open, Национално по дебати в WS формат Русе 2014. Достигал е финал на националните в Шумен и в Русе 2013, на novice финал на международното Sofia Open, второ място на Национален дебатьорски форум 2014 в Британски парламентарен формат.

Два пъти е бил най-добър говорител на състезание и още няколко в топ 5. Съдийства и участва последните две години на редица международни състезания като Oxford IV, SOAS Open, Imperial IV, Cardiff Open и други. В момента учи за авио-космически инженер в Бристол, но все още е активен в дебатьорската мрежа.

27сашо3

Организаторите на състезанието в Пазарджик бяха Мирослав Йонов и Александър Венчев. Те изказват благодарност на Община Пазарджик, Гранд хотел „Хебър“, Езикова школа „Патуейс“, Асоциация „Дебати“ – София, „Грийн Апъл“ и всички доброволци, които помогнаха за осъществянето на състезанието. Те се надяват, че турнирът ще бъде продължен и през следващите години.