Общинският съвет одобри и Стратегия за развитие на културния туризъм. От фондация “Балканско наследство“, която вече четири години работи съвместно с музея и общината, презентираха идеен проект за това какво липсва и какво трябва да се подобри в туризма в общината. Всяка година в Септември гостува група от 15 студенти от цял свят, които помагат за опазването на културното наследство в града. Младежите са част от фондация “Балканско наследство“, която вече четири години работи съвместно с общината и археологическия музей ,,Проф. Мечислав Домарадски“.

29емпорион

От фондацията представиха проект относно какво трябва да се направи, за да стане общината един от важните туристически центрове. Изключително впечатлени студентите са останали от теснолинейката и археологическия музей. Сред предложенията на фондацията е селата Карабунар и Виноградец да станат дестинации за винен, кулинарен и селски туризъм. Варвара и Ветрен дол предразполагат да бъдат едни от най-добрите спа курорти заради минералната си вода. Ветрен и Славовица пък да предлагат на хората селски и екотуризъм.

04теснолинейката

 

Общината разполага с изключителни обекти, които могат да привлекат много туристи. На първо място е уникалният обект Пистирос. Друг силен културен обект е къщата-музей на Александър Стамболийски, намиращ се в село Славовица.