Равногорци ще отбележат утре празника на селото си, още от миналата неделя на центъра са се разположили търговци на различни панаирджийски стоки, а те няма да помръднат от там, защото в следващата събота предстои традиционното гайдарско надсвирване.

От незапомнени времена Равногор тачи светиите Петър и Павел като закрилници на селото. Това превръща Петровден в малък Великден за местните хора. „Навремето тук живееха над три хиляди души“, връща лентата назад възрастен мъж, който се подпира на бастунче и като дядо Йоцо, възкачен на площадката над пътя в центъра, отчита промените в селото.

„Имахме много деца и голямо училище, лекари, аптека, работа – сега сме останали само старци и като дойде ваканция идват децата“. Дядото казва, че неотдавна е навършил осемдесет и две. „Чакам повиквателна“ – додава.

Благодарение на хотелите през почивните дни селото живва с туристи, които обикалят по туристическите пътеки. Всяка от тях тръгва от центъра на селото, за да те отведе до Бековите скали, до Червената скала или Тракийската гробница. Не по-малко атрактивна е гледката от върха Света Неделя, който се издига величествено над Равногор.

Пак благодарение на местния бизнес, в следващата събота предстои Третото гайдарско надсвирване. То отново ще протече под патронажа на Валя Балканска, а с мисията да го организира, се е нагърбил Петър Казаков.

Ако искате да си спомните уханието на някогашните кебапчета и да утолите жаждата с бира, заповядайте утре в Равногор. Местните хора гарантират, че със сигурност ще се спасите от жегите в полето, а душата ви ще се радва на простора.