Фолклорен танцов ансамбъл „Загоровче“ при Сдружение „Загоровче” – град Септември, с художествен ръководител Йордан Зеленгоров се завърна с престижна награда от Вторият международен фолклорен фестивал „Св.Троица“ в Долно Лисиче, Република Македония.

Ансамбъл „Загоровче“ е удостоен с награда и диплом за най-добър ансамбъл на фестивала. Нашите танцьори се представиха с програма, включваща танци от различни фолклорни области. Във фестивала взеха участие общо 11 ансамбъла от Македония, Сърбия, Босна и Херцеговина, Албания, Турция и България.

ФТА „Загоровче” се радваше на изключително топъл прием от домакините, които бяха организирали за децата много интересна и развлекателна програма. След прекрасна разходка с лифт до най-високия връх Кръстовар, в планината Водно, септемврийци видяха и Милениумския кръст, който е висок цели 66 м. Посетиха каньона на река Треска и язовир „Матка“ – едно от най-впечатляващите места в Република Македония.

Организаторите подариха един незабравим ден в Скопие, където младите танцьори разгледаха Скопската чаршия, запазена от времето на Османската империя. Видяхме икрепостта „Скопското кале” и новия център на града. Дни след завръщането си в Септември, групата е в трескава размяна на снимки и впечатления. Децата от ФА „Св. Троица” Долно Лисиче Република Македония ще бъдат наши гости на VIII Международен етнофестивал „Всички заедно можем” който ще се проведе от 2-ри до 4-ти септември 2016 г.