Ситипарламентаристите на Септември приеха Стратегия за развитие на образователната система в общината за периода 2016-2020-та година, както и програма за реализиране Стратегията на образователната система в община Септември за същия период. Преди това общинският съветник Петя Цанкова заяви от трибуната на пленарна зала, че според нея образованието в общината не е сред силните страни, а напротив.

02септември

 

Има и добри училища, но като цяло не стоим добре. Аз съм за трета година в областната комисия за проверка на резултатите по математика за 7-ми клас и мога да ви кажа, че нивото е трагично. Тази година две училища в общината стигнаха дъното – 100 %-та двойки на изпита по математика при тридесет и няколко явили се ученици и 2-3 тройки на изпита по български, което няма как да определи нивото на образование като добро и качествено, отбеляза съветник Цанкова.

Пак по тази тема тя поиска за следващия път училищните ръководства да представят на администрацията средния успех на учениците, а не неговото преобразуване в точки, които не говорят нищо на съветниците.

По отношение на НУ „Васил Левски” в Септември Петя Цанкова за пореден път заяви позицията си, че в тази сграда няма нормални условия за протичане на нормален учебен процес. За пореден път казвам, че никога не съм искала закриване на училището, каквито слухове и инсинуации чух.

Просто искам преместването му в сградата на СОУ „Христо Смирненски”. В сегашното НУ „Васил Левски” условията са нечовешки. Няма отопление, няма хигиенни условия, няма спортни площадки, няма спортни салони. Само на 200 метра от него има едно страхотно училище от към материална база, заяви Цанкова.