Празникът на Равногор за тази година вече е история. Той бе отбелязан снощи от стотици граждани, събрали се на централния площад в селото. Преди да засвирят и запеят майсторите от Виевската група, гражданите изслушаха приветствията на своя кмет – Нейчо Коланев, кметът на Община Брацигово и председателят на ОбС – Надя Казакова. Те пожелаха на равногорци да не забравят своите корени и винаги да се завръщат в дни като този. „Трябва да работим усърно, да бъдем умни и да възродим, този край на нашата община, в който има много възможности за развитие“ – каза кметът Петко Петков. Обичам и помня, с какво вълнение, от дете, чакам този празник, каза в приветствието си Надя Казакова, чийто род е от Равногор.

Водещата на тържеството Мария Спасова, секретар на читалището в селото, обяви имената на дарителите на празника, които ежегодно подкрепят кметството за организирането му. Сред тях са Кирил Радев, собственикът на „Тарита“ – Тино Зънгаров, председателят на Областната организация на БСП – Йордан Младенов.

Ето какво обяви водещата – ТУК

03равногор 03равногор1

След това с тържествен водосвет за здраве от йерея на местния храм „Св.Св. Петър и Павел“ бе сложено началото на програмата. Първи на сцената показаха таланта си дамите от местната певческа група „Равногорски бисери“, а след това дойде редът и на Виевската група, която гостува в селото за втори път.

Тя носи името си от село Виево, община Смолян, родно място на основателя и ръководителя на формацията Емил Узунски. От там, от сърцето на Родопа планина, произхождат и други членове на групата. Просторите, духът, красотата и душата на планината са интегрирани в музиката и песните на оркестъра, наложил се като най-класният за изпълнение на родопска музика. Почитателите на народната музика изтръпват от виртуозните изпълнения на дългогодишния солист на групата Веселин Джигов, от родопския звън в гласовете на солистите Росица Пейчева, Нели Узунска и Тинчо Севдалинов. Групата предлага още македонски, тракийски и странджански фолклор. В репертоара им е отредено място и за попфолка, и за градския фолклор.

Тържествата през юли в Равногор ще продължат. Другият уикенд е посветен на Третото гайдарско надсвирване, което ще се проведе в местността „Свети Илия“ над родопското село.

03равногор2 03равногор3 03равногор4 03равногор5 03равногор6 03равногор7 03равногор8 03равногор9 03равногор10 03равногор11 03равногор12 03равногор13 03равногор14 03равногор15 03равногор16 03равногор17 03равногор18 03равногор19 03равногор20 03равногор21 03равногор22 03равногор23 03равногор24 03равногор26 03равногор27