Новата стихосбирка на известния български поет Николай Милчев „Прѣльсть и светогорски стихотворения“ е изключително събитие в българската литература. Това е книга за духа, за вярата и за новите алтернативни пътища на днешното комерсиализирано общество. Книга без аналог в нашата поезия. Удивителна като дизайнерско и полиграфическо решение. Стихотворенията в книгата са отличени с годишната награда за поезия на вестник „Словото днес” – орган на Съюза на българските писатели.

Родена от допира с тайнствата на Света гора, книгата ни повежда по пътеките на Атон, по светите за българското сърце манастири – Зографския и Хилендарския. Без да е канонична в смисъла на източното православие, тази поезия ни съединява с Бог, с неговите непознаваеми селения и с видимия – сътворен от Него свят.

За Николай Милчев

Николай Милчев е роден през 1958 г. в Плевен. Детството и юношеството му преминават в град Ловеч, където завършва Гимназия. Продължава образованието си във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, където участва в творческите търсения на студентския кръжок „Емилиян Станев“. Автор е на десетина поетични книги, между които „Лирика“, „Случайно и определено“, „Бяла залисия“ (1993), „Изневиделица“, „Пейзажи с Лолита“, „Очи широколистни“, „Мокра светлина“. Сътрудничи на целия литературен печат, негови стихове са излъчвани по Българско радио, БНТ и др. Автор е на стихове за деца, на текстове за детски песни и на детския мюзикъл „Таласъми без налъми“. Водил е предаването „Поетична сряда“ в Телевизия 2001, където е представил над 50 млади автори. Носител е на национални литературни награди – за студентско творчество (Шумен, 1982), наградата Николай Хрелков, наградата на СБП за детско-юношеска поезия (1995), наградата Девин (2004), лауреат е на конкурса „Златен ланец“ на в. „Труд“. Негови стихове са превеждани на руски, английски, немски и унгарски. Бил е заместник-главен редактор на в. „Средношколско знаме“, последните десетина години е учител в 105 СОУ „Атанас Далчев“ в София.