Преди седмица общинският съветник от София и активист от ВМРО – Карлос Контрера поиска с Открито писмо, намесата на полицията в спазването на Наредбата за обществения ред в пазарджишкото село Алеко Константиново. Според него в селото ромски групи упражнявали системен тормоз над останалите хора. Потърсихме Карлос Контрера, за да разберем има ли резултат от неговите действия. 

Интервю на Стефка ВЕНЧЕВА

Получихте ли съдействие от полицията?

Още преди да подадем официално сигнала, служители на районното полицейско управление от Пазарджик са съставили предупредителни протоколи на няколко лица. След подаването на официалния сигнал до министър Бъчварова и Главния прокурор, буквално още същия ден (28-ми юни) бяха изпратени екипи на Охранителна полиция и на Пътна полиция. Започнали са проверки. В резултат в с. Алеко Константиново е станало по-спокойно. В този смисъл след подаването на сигнала има реакция. Патрулна кола обикаля селото по няколко пъти, но съм категоричен, че тя не е достатъчна. Моята информация от вчера и онзи ден е, че гонките продължават – има един индивид, младеж, с БМВ кабрио, който продължава да кара рисково. В събота например е имало от 15.30ч. до късна доба поредното шумно циганско забавление. Като цяло положението е спокойно за сега. Очакваме цялостна проверка и, разбира се, пълна информация за криминалния контингент и какво се случва с него. В това село има няколко души (тартори), които се занимават с нерегламентирана дейност. Ако бъдат поставени на място и дребната престъпност рязко ще спадне. Ще обобщим информацията, която имаме, ще я подадем към МВР и Прокуратурата и се надяваме тези хора да бъдат, както се казва реализирани. Очакваме полицията чрез постоянно присъствие и т.нар. профилактиране най-сетне да сложи ред в Алеко Константиново. И циганите да разберат, че не може да я карат, както досега.

Смятате ли, че се прикриват ромските набези и остават ненаказани виновниците?

От ВМРО сме убедени, че назад във времето някой нещо е прикривал и то не веднъж. Ето защо поискахме от МВР вътрешно разследване в Пазарджик, а от Главния прокурор проверка на всички преписки в Районна и Окръжна прокуратури в Пазарджик. Имаме съмнения за незаконосъбразно прекратени наказателни производства, имаме съмнение за умишлено бавене на разследвания, както и за несвършени действия по разследване на престъпления. Проверката ще покаже дали сме прави или не. Категорични сме, че има данни за т.нар. чадър над определени лица или престъпления. Ако нещата бяха решавани като хората, нямаше да се налага реакцията ни и намесата на ВМРО с въпросния сигнал. Да не забравяме, че по данни на самия кмет на Алеко Константиново почти няма ден, в който да не се извършват нарушения или престъпления. Да не забравяме, че и в съседните села не е по-добро положението. В Црънча например има сигнали за много дребни кражби – до момента реакция никаква. И се питаме защо? След като на нас е известно, как на местно ниво никой не знае или никой нищо особено не прави?! Има явно противоречие между действителността и действията и говоренето на институциите.

Какъв е начинът да се справим с битовата престъпност?

Бърза и лесна рецепта няма. Това, което от ВМРО сме предлагали винаги са няколко много важни мерки, които да подобрят положението. Можем да ги разделим на организационно-технически и законодателни. Първите са преразпределение на наличния състав в МВР, за да се осигурят повече полицаи в малките населени места. Също така провеждането на специализирани полицейски операции за установяване и задържане на местни тартори, които организират и протежират престъпната дейност. Не е без значение и разследването на всеки един сигнал, на всяка една жалба и за най-малкото нарушение. Това зависи от организационно-технически мерки, които и сега са по силите на ръководителите в МВР. Законодателните възможности – създаване на правна рамка за съществуването и дейността на доброволни отряди (от бивши служители в сектор „Сигурност” ), отпадане на института „малозначително деяние”, което в момента развързва ръцете на дребния престъпник да безчинства, опростяване и ефективност на незабавното производство по НПК, както и на бързото производство. Отделно от това въвеждане на наказанието обществено полезен труд, както и широко приложение на наказанието „принудителен труд в полза на обществото”. В момента се оказва, че много от наказаните за леки престъпления, всъщност, не се превъзпитават от глобата, пробацията или изтърпяването на наказание лишаване от свобода. Ето защо предлагаме да поработят принудително в полза на обществото месеци наред. Поне полезният ефект ще бъде видим, а като превъзпитателна мярка е доста по-добре от глобата, която в много случаи не се и заплаща.

ЗА НЕГО

Карлос Контрера е роден през 1987г. в гр. Перник. Член е на ВМРО – Българско национално движение от 2005г. През 2007г. е избран за председател на Студентската организация на ВМРО в София. От 2014г. до януари 2016г. е Председател на Областния комитет на ВМРО в София. Заместник -председател на Националната Контролна Комисия на ВМРО – Българско национално движние.

На изборите за общински съветници и кметове на 25 октомври 2015г. е издигнат за водач на листата на „ВМРО – Българско национално движение“ в София и е избран за общински съветник. В настоящия мандат на Столичния общински съвет е председател на политическа група „Патриоти за София-ВМРО и Атака“. Заместник-председател на ПК по „Обществен ред и сигурност“ и член на ПК по „Архитектура, градоутройство и жилищна политика“ към Столичен общински съвет.