Татлии, баклава, кюнефе, толумбички и още няколко вида сладкиши ще бъдат търсени от мюсюлманската общност през следващите три дни, защото днес започват тридневните празници за Рамазан байрама, известен още и като Шекер байрам. На 5,6 и 7 юли мюсюлманите са освободени от работа, заради големия празник.

С празника приключват едномесечните пости, в които вярващите мюсюлмани стават преди изгрев, закусват и до залез слънце не се хранят и не поемат течности, включително и вода. Въздържанието се налага от религията, за да може всеки мюсюлманин да се доближи до състоянието на бедните, гладните и страдащите хора. Рамазан е месец на опрощението, покаянието и милосърдието. Според поверията през свещения месец Мохамед получил от Аллах свещените писания на Корана чрез главния ангел Джебраил. По време на самия празник денят започва с тържествени молитви, ядат се сладкиши и се раздават на близки, роднини и съседи.

05шекер1

Традицията повелява раздаването на милостиня без разлика на вероизповеданието на по-бедните, болните, сираците и децата, родени преди изгрев слънце. Тъй като в трите дни на Байрама изповядващите го се черпят с баклава и бонбони, празникът е известен още като Шекер Байрам. В рамките на 3 дни от днес младите целуват ръка на възрастните и искат прошка, какъвто е традиционният поздрав за празника.