Продължава провеждането на различни инициативи от служители на полицейските управления в областта съвместно с други институции и организации с насоченост към подрастващите.

08рпу1

Днес деца от различни учебни заведения гостуваха на служителите от Районното управление във Велинград. Темите, които бяха обсъждани с тийнейджърите са „Безопасен интернет” и „Живот без дрога”. Инициативата е на РУ-Велинград и Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни при Община –Велинград, като срещата се провежда в рамките на велинградските празници на културата. Деца, възпитатели и родители се срещнаха с началника на полицейското управление главен инспектор Йовчо Йовчев, с инспектора Детска педагогическа стая Георги Харисков, инспектор Борис Боков от „Пътна полиция” и представители на Центъра за обществена подкрепа в курорта. На младежите бяха разяснени ползите, но и рисковете от пребиваването в интернет пространството, за скритите опасности дебнещи от комуникацията с непознати и анонимни потребители. Обширно бе засегната и темата за рисковете от употребата на наркотични вещества. От своя страна децата също имаха своите въпроси, на които присъстващите специалисти се опитаха да дадат изчерпателни и разбираеми отговори. В крайна сметка всички бяха единодушни, че има голяма полза от подобни срещи,  както и че е важно инициативата да продължи и в бъдеще.

08рпу2

Деца от различни учебни заведения участващи в „Детска лагер-школа по планинарство” гостуваха за втора поредна година на полицаите и пожарникарите в Пещера. Срещата се проведе под мотото „Полицаите и пожарникарите от Пещера- наши приятели” В местния парк униформени служители на група „Охранителна полиция” представиха пред децата въоръжението и оборудването на органите на реда при изпълнение на ежедневната им дейност. Демонстрацията включваше техники по използване на помощни средства за задържане на извършител на престъпление.

08рпу3

 

С внимание тийнейджърите изслушаха съветите на инспектор Иво Шуманов относно тяхната безопасност при отсъствие на родителите от дома или по време на придвижване по улицата. Малко по-късно цялата група гостува на дежурната смяна огнеборци от Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението” в Пещера. Децата проявиха огромен интерес към новите противопожарни автомобили и защитните средства на пожарникарите по време на гасене на пожар. Времето мина неусетно и на изпроводяк всички бяха доволни, а децата от своя страна заявиха желанието си за повторно гостуване.