Гражданските протести с искане за оставката на Вежи Рашидов ще продължат и днес, след като вчера граждани с различни професии се събраха на протест. Поводът беше поредица от гафове и сблъсъци на министъра с работещи в сферата на културата и с журналисти, започнала в предаването „Денят започва“ на БНТ.

Протестът започна пред Националната художествена галерия в София и стигна до Министерството на културата. Гражданите негодуваха срещу уволнението на Владо Руменов е уволнен от Националната галерия след 38 години стаж в нея. Протестиращите настояха за връщането му на работа и за оставка на министъра. Те цитираха Радой Ралин: „Не ме е страх от министъра на културата, а от културата на министъра“.

Велислав Минеков и Владо Руменов бяха двама от гостите във въпросното издание на „Денят започва с култура“ на БНТ, което предизвика гневната реакцията на министъра на културата. Вежди Рашидов посъветва водещия Георги Ангелов „да не иронизира толкова често държавата, на чиято ясла е и неговата заплата“.

Уволнен е и главният уредник на галерията д-р Мария Василева – отново заради участието ѝ в предаването „Малки истории“ по БНТ. В него тя изразила мнение, че държавата не отделя достатъчно средства за монументалните паметници на модерното изкуство, защото ги харчи за на бутафорни крепости.

Междувременно Рашидов и директорката на Националната галерия Слава Иванова дадоха извънредна прескоференция, в която министърът заяви, че не познава Руменов и нямал връзка с уволнението му.

Протестиращите ще настояват за оставката на Рашидов и днес. Началото на протеста е 19,30 ч., а мястото е пред Министерството на културата.

Протестът беше спонтанно организиран във Фейсбук.

* Снимка – Сергей Антонов