До Първия регионален фолклорен събор с конкурсен характер „СВ. КОНСТАНТИН – 2016“., който ще се проведе на 30 юли, остават още 21 дни.

В последната събота на месеца празната днес сцена ще се изпълни с десетки изпълнители на български фолклор. 41 народни състава и индивидуални изпълнители от цялата страна до момента са подали заявки за участие в събора. „До крайният срок за записване остават още 15 дни, продължават да пристигат заявки, очертава се много масово участие, което ще трябва да организираме по най-добрия начин“, коментира един от организаторите и инициаторите на форума Николай Балабанов. Сред аткрактивните участници, ясно засега е група от 20 гайди от Девин, оркестър от тамбуристи.

Междувременно станаха ясни програмата и участниците извън конкурса на събора. Програмата като цяло ще започне в 9.30, след което стартира конкурсната част. За 17.30 часа е предвидено награждаването на участниците във фолклорната надпревара.  В 18.00 започва вечерната програма с оркестър „Сияние“, с ръководител Иво Ралчев. В 20.30 минути ще пее народната певица Поли Паскова заедно с танцов ансамбъл „Чинари“ с ръководител Асен Павлов.

За 21.30 часа е предвидено Огнено шоу с участието на „Дивинитас крю“ и запалване на огъня на събора.

Организаторите от Община Пещера разкриха и едно от имената, които ще влязат в журито. Това е голямата българска народна певица Бинка Добрева.