Змс Димитър Ганчев   

При топло време и отлично подготвената спортна база на Модел яхт клуб-Пазарджик, в парк „Остров Свобода“ се проведе и вторият кръг от Държавното първенство по корабомоделен спорт за скоростни модели в класовете А/В.

Независимо, че остават само 20 дни до Европейското първенство, което ще се проведе тук, на същата база /единствената за сега и най-добра в света/, първенството премина доста вяло и в минорен състав. Записалите прилични резултати в първия кръг, предпочетоха да не се явят и да дочакат спокойно Европейското.

Естествено най-оспорвани се оказаха стартовете в клас В1- скоростни аероглисери. По категоричен начин варненецът Владимир Миров с 266,27 км/ч се наложи пред досегашният лидер Георги Кабаков от Пловдив, а пазарджишкият състезател Спас Влайков, за пореден път остава под линията на медалистите и със скромните 186,30 км/ч остана шести.

При юношите се наложи новакът от Русе Георги Маркин с 200,0 км/ч. В клас А1 с обнадеждаващ резултат от 163,64 км/ч златото грабна Иван Ванков от Варна, а пазарджиклията Кирил Димитров остана втори, с резултата си от първи кръг от 145,51 км/ч. Тук  бившият световен юношески шампион Димитър Костадинов се пробва при мъжете, но си остана само с опита и не успя да стартира.

При юношите с успеха си от първият кръг с 151,64 км/ч шампион стана представителя на домакините- Константин Кирил Димитров. В клас А2 отново  Владимир Миров постигна приличен резултат от 193,55 км/ч и заслужи шампионската титла. Шампион остана победителят в първия кръг-  варненецът, Чавдар Лазаров, в клас А3 с 221,29 км/ч, а бившият русенски юноша Атанас Николов победи в кръга с 152,93 км/ч и се зарадва на среброто в крайното класиране.

Финалите преди Европейското, показаха привидно спокойствие сред националите, но в оставащите три седмици ще трябва, да се отстранят още доста технически недостатъци, особено по двигателите на моделите.

За БФКС и Модел яхт клуб-Пазарджик главният проблем е финансирането на проявата. Независимо от подкрепата  на Общината, събраните средства са крайно недостатъчни и организаторите са принудени да се вместят в оскъдният бюджет. От ММС не оказаха никаква подкрепа, а от спонсори до момента са осигурени едва 150 лева.