Ана Гройс, PZdnes.com

Театър „Българска армия“ гостува тази вечер на пазарджишка сцена със спектакъла „Да разлаем кучетата“. Пиесата е дело на Емил Атанасов, режисьор е Иван Урумов, а музиката е на Добрин Векилов – Дони.  Представлението е единственото, което ще се играе на сцената на ДКТ „Константин Величков“ този юли и на практика последното, което можете да гледате това лято. Така, че ако се чудите как да запълните понеделнишката вечер след края на европейското по футбол и да повишите градуса на настроението си – това е нашето предложение!

11kucheta

На пръв поглед, пиесата изглежда доста лековата, но не може да се отрече майсторството, с което кодът на цялото представление потапя зрителите в темата на социалните, класовите и психологически различия между хората. В основата на сюжета е поставен древният български обичай тричане, извършващ се и до днес в някои родни села. От начина, по който е изградена пиесата, личи елегантният почерк, с който режисьорът е успял да противопостави представителната извадка на жителите на българското село на европейския „елит“.

„Основното е любовта, любовта към традициите, любовта към ближния, колкото и различен да бъде, колкото и голям чукундур да е. Да обичаш, не може да се дели, не можем да бъдем чужденци, когато седнем на масата, защото масата ни е много малка и на тази маса и се раждаме, и умираме и така ни минава животът. Каквито и да сме, каквото и да си говорим, каквито и простотии да сме вършили, важното и основното е любовта, защото без нея сме загубени. ”, споделя авторът Емил Атанасов.