Ана Гройс, PZdnes.com

За втора поредна година туристи от септемврийското туристическо дружество „Незабравка“ и пазарджишкото „Алеко“ тръгнаха по стъпките на Вазов.

Инициативата е на Българския туристически съюз за организиране на походи по маршрути „Из пътеписите на Иван Вазов“ и е посветена на 166 години от рождението на автора. Природолюбителите направиха преход  от  Голямо Белово, през Рида Алабак в Родопите до Вазова поляна, на границата между Беловска и Велинградска община, Велинград, Драгиново, Батак и на практика повториха маршрута на Вазов от пътеписа му от 1892 година „В недрата на Родопите“.

11вазов2

Най-малки в групата от  13  ентусиасти,  бяха  двете 10-годишни близначки, Ванеса и Стефани.  Третокласничките живеят в Чикаго, САЩ и за първи път участват в подобно начинание в родината на родителите им. Двете момичета поднесоха цветя на паметната плоча на Вазова поляна в местността Алабак.

На това място през юни 1892 година е отседнал Вазов, а пет години по-късно и основоположникът на българския туризъм Алеко Константинов. Уникалната инициатива на Българския туристически съюз има национален характер и е част от календара със събития на съюза вече втора година.