Служители на полицейското управление в Септември разследват опит за кражба от нефтопровода край Горно Вършило. Инцидентът бе регистриран вчера, след 17.00ч., на около 4 километра от селото в посока Мухово. Екипи на РУ-Септември и РДПБЗН-Пазарджик са реагирали на сигнал на теч от нефтопровода Бургас-София.

На мястото са изпратени противопожарни автомобили и огнеборци от РСПБЗН-Белово и противопожарния участък в Септември, както и полицейски екипи от РУ-Септември.

Установено е, че неизвестни към момента извършители са направили пробив в тръбопровода с помощта на метален свредел и прикачен към него маркуч и спирателен кран. От налягането е предизвикан теч на нефтопродукт, но благодарение на своевременната намеса на пожарникарите ситуацията бързо е овладяна и е преустановен разлива.

На местопроизшествието е извършен оглед от дежурна група при РУ-Септември. Иззети са приспособления и пластмасови съдове за съхранение на откраднатото гориво. По случая се води полицейско производство. За случая е уведомена и Регионалната инспекция за опазване на околната среда и водите в Пазарджик, към момента няма данни за непосредствена опасност за хората и околната среда в района.

Експерти на РИОСВ – Пазарджик днес извършиха проверка на район, в близост до магистрален продуктопровод на „Лукойл България” ЕООД в землището на община Септември, станал снощи обект на криминално деяние. Проверката е след сигнал до екоинспекцията, в който „Лукойл България” ЕООД информира за предприети действия след криминален пробив с цел източване на гориво от продуктопровода на територията на област Пазарджик.

За локализиране на замърсяването от изтекло дизело гориво компанията е спряла веднага подаването му, организирала е изземването и извозването на замърсените земни маси от площ около 10 кв. м. и възстановяването им с незамърсена почва. РИОСВ – Пазарджик информира, че в района и около района на пробива няма повърхностни водни обекти.