Ана Гройс, PZdnes.com

В края на следващата седмица във Велинград, в салона на Читалище „Отец Паисий – 1893“, премиерно ще бъде представен най-новият филм на велинградчанката Валентина Фиданова – Коларова. От началото на годината , преподавателят по филмова и телевизионна режисура, и анимация в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, снима филм за художествената самодейност в курортния град.

Повод за създаването на лентата е годишнина от основаването на читалището в курортния център и 120 години от поставянето на първия театрален спектакъл от будните интелигенти, жители на трите села, обединени по-късно в град, станал широко известен днес като Спа столица на Балканите. Обществеността на Велинград ще има възможност да проследи зараждането и развитието на местната театрална трупа още преди обединението на трите села Чепино-Баня, Каменица и Лъжене в град на името на партизанката Вела Пеева, та  до наши дни. Съмишленик на Коларова в начинанието й е оператора – турист Евгени Попов.

Двамата заедно от месец февруари работят върху лентата. До момента са направили десетки интервюта с най-старите, останали живи самодейци, прославили курортното градче в цяла България, а и зад граница, с действащите актьори, и с последните – 18-годишните момичета и момчета, увлечени от магията на театъра, и тръгнали по стъпките на своите предшественици.

В лентата са използвани много архивни кадри, запечатали хитови постановки на театралната трупа, участие в която са взели именитите велинградчани – световноизвестният бас Николай Гяуров, както и основателят и диригент на представителния духов оркестър – Димитър Мечев. Филмът разказва за всички самодейни състави, родени през годините в коридорите и залите на местното читалище. За участието на театралната трупа в спектакъл на сцената на Народния театър „Иван Вазов“, където жъне грандиозен успех, за наградите спечелени през годините, за куриозните случаи на актьорите, за цензурата налагана по времето на соца и още и още.

Днес читалище „Отец Паисий – 1893” във Велинград продължава да е крупен фактор в живота на града и лост в неговия напредък, с чудесен собствен дом, с модерно обзаведен театрален салон, два други салона, библиотечна стая , читалня, казина, кино-кабина и други 7 по-малки стаи, служещи за канцеларии.