Трима свидетели ще бъдат разпитани в рамките на днешния процесен ден по делото срещу четиринадесет души обвинени в разпространението на радикален ислям в Пазарджик. Поради здравословни проблеми на съдия Кристина Пунтева съдебните заседания бяха отлагани в продължение на два месеца.

Първите заседания на процеса се състояха в края на март, като държавното обвинение представи заключението на разследването, според което подсъдимите са разпространявали идеите на терористичната организация „Ислямска държава“ за джихад. Ахмед е поддържал връзки с терористични бази в Австрия и Германия и е подпомагал бойци на ИДИЛ при пътуването им към Сирия. Припомняме, че за лидер на групата е сочен Ахмед Муса Ахмед, който беше обвиняем и по първото дело за радикален ислям, водено срещу 13 души от Пазарджик и Сърница. За него се знае, че е пътувал до Австрия, където, според прокуратурата, е имал среща с членове на ИДИЛ.

По време на днешното съдебно заседание стана ясно, че в дома на един от обвиняемите в „Шекер махала“ в град Пловдив е открита бойна пушка марка „Манлихер“ и патрони, които са иззети по време на обиска. На свидетелката Близнакова, която е била поемно лице, а след това и обвиняемия бяха предявени пушката и патроните. Свидетелката потвърди, че те са намерени на въпросния адрес.

Обвиняемият Иванов каза, че не знае откъде в дома му се е появила пушката. Според защитата му, поемното лице е доведено специално от София, а сега работи в системата на МВР, което е нарушение на принципа за случаен избор на поемните лица. По време на разпита на свидетеля стана ясно също, че от адреса в Пловдив са иззети компютър и книги, които също бяха предявени на свидетеля и обвиняемия по време на съдебното заседание, съобщи Радио „Фокус“.