Костадин Илчев, който бе един от членовете на журито на отминалото миналата седмица Трето гайдарско надсвирване в Равногор, получи грамота, че е вписан в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство, съобщи „Родопи нюз“. 

14илков

Ръководителят на оркестър „101 каба гайди”  Костадин Илчев  е вписан в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство за 2016 г., съобщи Таня Марева, директор на Регионалния исторически музей „Стою Шишков” в Смолян. Тя връчи на церемония днес грамота на известния родопски гайдар по повод вписването му в листата.  В негова чест  възпитаници от детската гайдарска школа  огласиха центъра на града с изпълнение на емблематични родопски песни.

Костадин Илчев е вписан в листата в два регистъра- за съхранение на музикалния фолклор и като майстор на гайди, продължаващ традицията на занаята. Основателят на „101 каба гайди” е научил да свирят на специфичния родопски музикален инструмент стотици ученици. Негови възпитаници са основали гайдарски състави в страната и чужбина. „101 каба гайди“ в момента усилено репетират за предстоящия Роженски събор, предаде БТА.

Именитият гайдар е роден през 1948 г. в махала Гращица на родопското село Стойките. От много ранна възраст започва да свири на родопска каба гайда. Научил се е на този инструмент от негови роднини, известни родопски гайдари – Ради Кечев, Дафо Трендафилов. От тях усвоява първите си уроци. Оттогава до ден днешен Костадин Илчев е между най-известните и най-популярните гайдари в Смолянския край. През школата му – Детско-юношеския фолклорен ансамбъл „Орфей“, в който той е работил от 1978 до своето пенсиониране, са минали хиляди деца. Независимо по какъв житейски път са поели след това, дали са станали инженери, лекари, дейци на културата или работещи в сферата на туризма, те не се разделят с инструмента през целия си живот.