Съдия Кристина Пунтева реши, че няма основания да сменя мерките за неотклонение на един и пусна под домашен арест седем от общо дузината задържани за проповядване на радикален ислям, чийто процес продължи през днешния ден в Пазарджик. Осем от тях поискаха, да им бъде променена мярката, която налага постоянно задържане под стража.

Според адвокатите им, мъжете са престояли прекалено дълго зад решетките, а няма причини те да се укрият или напуснат страната. Освен това, повечето от тях искат да работят, за да могат да издържат семействата си.

Междувременно прокурор Недялка Попова подчерта, че у четирима от задържаните са намерени мобилни телефони и дори в ареста, те са продължили да посещават сайтове проповядващи радикален ислям и верска нетърпимост.

В домовете си ще се приберат – Ангел Симов, Светослав Манчев, Ерджан Смаил от Пловдив, Рангел Илиев, Александър Иванов, Орхан Бързак и Ненко Щерев.

Зад решетките остават Ахмед Муса, Стефан Димитров – Тафик, от Асеновград, Йосиф Минчев, от Пловдив, Райко Карталов и Веселин Стефанов.

Определението подлежи на обжалване и протест в 7-дневен срок пред Апелативен съд – Пловдив. Следващото заседание е насрочено за 28 юли 2016 год. от 9,00 ч. Предстоят разпити на свидетели.