Осем от общо петнадесетте обвинени за разпространение на радикален ислям, чието дело продължава днес в Окръжен съд – Пазарджик са поискали по-леки мярки за неотклонение. Следобед съдът ще се произнесе по това искане.

Припомняме, че 33-годишният Мустафа Али бе обвинен задочно миналия месец, тъй като се издирва с европейска заповед за арест. Последното му местонахождение е било в Германия, а Али се води безработен, баща на две деца. Мургавият жител на квартала е обвинен за това, че  в периода от средата на октомври до 25 ноември 2014 г. е разпространявал по интернет слайдове на Ислямска държава и проповеди на нейния лидер през този период Абу Бакр ал Багдади. От ноември 2013 г. до ноември 2014 г. пък се занимавал с дейности, които според прокуратурата насаждат омраза на религиозна основа. В случай, че бъде заловен, срещу него има 72-часова мярка задържане под стража.

За радикален ислям в пазарджишкия Окръжен съд се гледа делото срещу Ахмед Муса Ахмед, на 41 г., от Пазарджик, Ангел Симов (Айри), на 40 г. от Пазарджик, Стефан Александров(Сюлейман), на 32 г., от Пазарджик, Светослав Манчев (Зекерия), на 34 г., от Пазарджик, Ерджан Смаил, на 34 г., от Пловдив,Стефан Димитров (Тафик), на 32 г., от Асеновград,Александрина Ангелова (Мелекшен), на 31 г., живуща в с. Старцево, община Златоград, Йосиф Минчев (Юсню), на 44 г. от Пловдив, Рангел Илиев (Малкият Ремзи), на 38 г., от Пловдив,Александър Иванов (Банго), на 38 г., от Пловдив, Орхан Бързак(Мазгала), на 41 г., от Пазарджик, Райко Карталов (Ремзи), на 32 г., от Пазарджик, Ненко Щерев, на 37 г., от Пловдив и Веселин Стефанов (Вайдин), на 29 г., от Пазарджик.

Основните точки в обвинителния акт 

Подсъдимите са обвинени, че са проповядвали религиозна омраза, публикували са снимки с муджихидински символи и с знаме на Идил.

След обиски в домовете на част от тях са открити много знамена на терористичната групировка, както и копия на книгата „Вероотстъпване“, в която се проповядва джихад. В социалните мрежи те са пускали материали с военно-пропагандно съдържание.

Обвиняемите приемат за свой водач Ахмед Муса Ахмед, който и преди този случай има присъда за подобни деяния. Съдът е постановил да му бъде направена психиатрична експертиза, която е установила, че той няма психично разстройство.

Окръжният съд в Пазарджик одобри единствено молбата на Александрина Ангелова, чиято „парична гаранция” в размер от 5 000 лева, бе променена на „подписка“. Това се налага с оглед влошеното здравословно състояние на подсъдимата и поради обстоятелството, че е студентка и не разполага с никакви средства за издръжка и обучение. По-късно бе освободен и Стфан Александров от Пазарджик, който представи доказателства, че страда от онкологично заболяване.