Преди няколко дни Никола Зънгаров от Равногор навърши 101 години. Подобаващо тържество направиха за него близки и приятели, а дядо Никола се радва на добро здраве и интерес от страна на малки и големи медии. Послучай стогодишният му юбилей миналата година, той стана участник в предаването на Мира Добрева, която дойде с екипа си в Равногор, за да снима героя на епизод на „Отблизо“.

15никола зънгаров-мария

Никола Зънгаров е единственият човек в България, който педантично си е водил дневник, в който е отбелязвал най-важното събитие за селото и страната, като е правил това в продължение на осемдесет години. Вътре ще откриете, кога е избягала котката му, кога се е „възцарил“ Тодор Живков, кога е паднал от власт. Кога е катастрофирала Паша Христова и кога се е развела Лили Иванова. Ето такива неща си е записвал дядо Никола, а най-новото попълнение в дневника му е третото гайдарско надсвирване в Равногор, което се състоя навръх рождения му ден. От тази дата има снимка с Валя Балканска.

Животът не е бил милостив към Никола, заради войните в началото на миналия век той губи баща си и неволно става мъжът в семейството, което трябва да отгледа по-малките му три сестри. Трудът и желанието да се справи с всяка трудност, го крепят и днес. Въпреки че от години насам е загубил съпругата си Йорданка, синовете си Стефан и Георги. Дядо Никола сега разчита предимно на дъщеря си Запринка, която се грижи за него.

Всеки ден можете да го срещнете по улиците на Равногор, въпреки възрастта си, той прави редовни разходки, пийва по-малко, хапва домашно мляко и хлебец, а също така винаги е готов да разказва за годините, които са се изтърколили пред очите му. Утре ще го видите и на събора в местността Св. Илия, където равногорци ще потачат с курбан светеца, както това се случва всяка година.

15николазънгаров-дневник