Първият Регионален събор на народното творчество на летовището „Св.Константин“ ще се проведе под патронажа на министъра на туризма Николина Ангелкова, съобщиха организаторите от Община Пещера.

Освен това за желаещите да посетят събора на 30 юли ще бъде осигурен обществен транспорт. В посока летовището автобус ще тръгва в 8.30 и 11.30 часа от „Железния град“, обратно превозното средство ще потегля от „Дългата поляна“ в  13.30 и 18.30 часа. При засилен пътникопоток ще бъдат осигурени допълнителни автобуси по направлението. Цената на билета в едната посоко ще бъде 2 лева.

Най-малко 504 народни изпълнители ще се качат на сцената в конкурсната част на събора на „Св.Константин“. Те ще представят характерния фолклор за районите от Свиленград до Перник и Дупница. Седмица преди крайния срок за подаване на заявление за участие са регистрирани 59 заявки.

Стана ясен и съставът на журито, което ще оценява участниците. Негов председател ще бъде Николай Балабанов, главен диригент на ансамбъл „Смолян“. Членовете са двама хореографи- Петър Петров и Димитър Шопов, както и обявената по-рано народна певица и вокален педагог Бинка Добрева.