За поредна година днешният църковен празник Света Великомъченица Марина беше отбелязан подобаващо от жители и множество гости на септемврийското село Варвара. Още от ранни зори малки и големи с цветя в ръка се отправяха към църквата Света Варвара в центъра на селото, откъдето започна празникът. По-късно през деня стотици хора посетиха малкия параклис в гората над селото, носещ името на Света Марина, и запалиха свещ за здраве. Там молебен и водосвет за здраве отслужи местния отец Кирил.

18септември

 

Освен различни атракциони за децата, огромни казани с вкусен овчи курбан къкреха на бавен огън. Хора от близо и далеч бяха дошли да почетат Света Марина и да се насладят на горската прохлада. А мнозина си спомниха за старите поверия, които са свързани със святото място. Смята се, че Света Марина е покровителка и на чудодейния извор, който се намира близо до параклиса. Според хората водата там е лековита и помага при очни болести.

Сред множеството хора дошли в местността Света Марина беше и кметът на Общината Марин Рачев, който вчера празнува именният си ден. По този повод негови гости бяха председателят на Общинския съвет в Септември Лазар Влайков, зам.-кметът Даниела Малешкова, секретарят на Общината Нина Вардина, директорите на дирекции инж. Явор Митев, Ангел Бончев, Ели Величкова и Ивалина Табакова, кметовете на кметства от Общината, общински служители.

От името на управленския екип на Общината зам.-кметът Даниела Малешкова подари на именникът Марин Рачев два сервиза чаши – за вино и ракия, както и гарафа, всички със сребърен обков. Кметът беше почетен и от председателят на пенсионерския клуб в село Варвара Грозденка Лазарова. По-късно Марин Рачев поздрави всички присъстващи хора на „Света Марина” по повод празника.