Община Стрелча организира традиционен курбан по случай християнския празник Илинден на 19 юли, от 19.00ч. в двора на Храм-паметник „Архангел Михаил“.

18стрелча

Храм-паметникът „Свети Архангел Михаил“ е една от основните забележителности в средногорския град. Параклисът е построен 1904 година в памет на жертвите от Стрeлча, по време на Априлското въстание 1876г.

През 1900- та година стрелчани се обединяват около идеята да построят нов храм, чрез който да изразят преклонението си пред жертвите на освободителните борби. Само за няколко години е построена високата 15 м.  църква  с дарения и доброволен труд.  Архитектурно храм-паметник „Свети Архангел Михаил” представлява трикорабна базилика с една кръгла абсида и увенчана с осмостенен купол върху третия кораб, който благодарение на многото двуредни прозорци, разпръсква светлината и осветява храма. Украсата на църквата впечатлява с големия и богато оживен с пластична дърворезба иконостас, а стенописите са дело на местния художник Мильо Балтов. Иконографската програма се различава от традиционната украса на по-ранните православни църкви  и е характерна за началото на XX век със стремежа си за по-реалистично моделиране на образите. На северната външна стена, върху  паметни плочи са изписани имената на убитите в Априлското въстание, Балканските и Световните войни стрелчани.

В наши дни църквата „Свети Архангел Михаил“ в Стрелча е всекидневно функционираща, а на храмовият празник Архангеловден се провеждат тържествени служби и се прави курбан за здраве.