Язовир „Въча“ е един от най-красивите язовири, който се намират в близост до Пазарджик, той е разположен на 540 m надморска височина и е построен през 1975 г.

Разположен е по живописното поречие на река Въча, в Западните Родопи. Има най-високата язовирна стена в България – 144,5 метра. Дълъг е е 18 км. Добра гледка към местността се разкрива от връх Свети Илия, над Равногор и по-точно от местността Бековите скали.

Във водите на язовира рибарите могат да наловят уклей, платика, каракуда, скобар, речен кефал, шаран, бял амур, морунаш, костур, бяла риба, щука, сом и дори екзотичната есетра.

1голям беглик

Яз. Голям Беглик

Голям Беглик е строен през 1951 г. , той се намира близо до Батак, Сърница и Доспат. Въдичарите моат да очакват улов на уклей, бабушка, червеноперка, речен кефал, шаран, морунаш, костур и разбира се, речна пъстърва.

Белмекен е считан за най-високия язовир на Балканския полуостров, разположен сред пленителната природа на Рила планина, на около 30км. от Велинград. Язовирът лежи на около 1910 м. средна надморска височина. Разположен по течението на река Сестримска, като част от каскадата Белмекен-Сестримо-Чаира. Пътуването до язовира няма да ви затрудни, защото ще стигнете до него по приблизително добра пътна настилка, обградени от живописна природа.

Язовирът предоставя възможности за задоволяване на нуждите и на най-страстните почитатели на лов и риболов. Водите на язовира дават възможност за улов на костур, пъстърва и други.  Язовир Белмекен е построен през 1974 година.

1тошковЯзовир Тошков Чарк“ е малък водоем, разположен на 1420м н.в. на около 5км от главния път Батак – Доспат. Поради сравнителната му отдалеченост, в района на язовира можете да се насладите на спокоен отдих, риболовен туризъм или къмпингуване далеч от пренаселените крайбрежия на по-големите язовири.

Тук е изградено и пъстървово стопанство „Тошков чарк“, предлагащо прясна риба, както и редица свързани туристически услуги, включително спортен риболов.

1батак

Батак е шестият по големина язовир в страната. Разположен е в Западните Родопи, отстои на 4 км от едноименния борчески град, на 7 км от Ракитово и на 19 км от Велинград. Изграден е на река Мътница. Неговата площ е 22 км², а обемът му е 309 млн. м³. Предпочитано място е за почивка на планина, сред спокойствие и уют, с възможност за риболов целогодишно. На западния бряг на язовира се намира планинският курорт Цигов чарк. А на другия бряг летовище Дъното (община Пещера), което е по-тихо и спокойно от Цигов Чарк и съвсем близо до летовище Св. Константин. Язовир „Батак“ е част от ВЕЦ каскадата Баташки водносилов път и в него се изливат водите на ВЕЦ Батак, който е основен електроизточник на територията на областта. Язовирът е построен през 1959 г. , а в него могат да се наловят червеноперка и костур, по рядко каракуда, а понякога и шаран.

Широка поляна се намира на около 30 km от Батак, на 46 km от Пещера и на 20 km от Доспат. На надморска височина от 1500 m, в  гъста борова гора. Широка поляна е част от системата на Баташкия водносилов път, който е изграден от язовирите Батак, Малък Беглик, Голям Беглик, Тошков чарк, Широка поляна и Доспат.

Формата на язовира е уникална. Погледнат от обикалящия го път, изглежда, че е съставен от множество малки язовири с отделни стени. Илюзията се причинява от неравния терен на дъното, който се състои от няколко планински дерета. Какво ще се закачи на въдицата ви? – кефал, американска пъстърва, балканска пъстърва, костур, шаран, сом, червеноперка, сребриста и златиста каракуда, бял амур.

16Sarnitsa1

 

Язовир Доспат се достига от наша страна край Сърница, той е разположен по поречието на река Доспатска. Той е вторият по големина в България. Може да се лови шаран, кефал, пъстърва, каракуда. Пуснат е в действие през 1967 г. Има много наводнени от язовира територии, които са представлявали плодородна долина с житни култури. Предпочитано място от много хора за къмпинг, язовирът предлага идеални условия за тази дейност. Водноелектрическа каскада Доспат – Въча е най-големият хидроенергиен комплекс в България. Язовирът е дълъг 19 км и широк около 1 км. Има обем от близо 450 млн. куб. м. Той е на 1200 м надморска височина. Предпочитан е от рибарите най-вече заради пъстървата.