Историчката Пепи Николова за втори път в живота си пое по пътя Камино. Този път от Португалия. Началото на най-известния в света поклонически маршрут Ел Камино се намира на 2780 км. от Пазарджик. Класическият маршрут тръгва от малко френско градче създадено, за да закриля пътниците тръгнали по осемстотин километровата отсечка към себе си. Както се досещате обаче, пътят може да се започне и от други точки, както в случая от Португалия. Около седемдесет километра от този път минават по крайбрежието на океана, а след това той се включва в класическата отсечка към Сантяго де Компостела.

Последният, десети португалски град по Пътя е Валенса, градът с голямата крепост – Форталеза (на португалски), която заема периметър с дължина 5 км. Преминава моста на река Миньо, която служи за символична граница с Испания. Отсреща следва първият испански град – Туй. До Сантяго на пилигримите предстои да прекосят Галисия – най-западната област, известна с безкрайните си евкалиптови гори, със стотиците километри океански бряг и с прекрасните си градове, сред които Понтеведра, Ла Коруня и разбира се, Сантяго де Компостела – градът на поклонниците.

19пепи-фадо

Пътят на Пепи е започнал в неделя, а чрез своята страничка във фейсбук, тя разказва за най-важното, което ѝ се случва по пътя. Преди да се впусне във вълнуващото приключение, нашата съгражданка е решила да разгледа забележителностите на Порто, а сред тях са и сувенирните магазини, където можеш да си купиш бутилка португалско вино, което да опиташ под звуците на фадо.

19пепи-барцелос

В понеделник пътят вече е поет, по средновековни мостове към Барцелос.

Пътят на свети Яков и катедралата Сантяго де Компостела е най-старият туристически маршрут в Европа. Датира от повече от хиляда години и се смята, че минава точно под Млечния път и отразява енергията на звездите над него. Заедно с Рим и Божи гроб, град Сантяго де Компостела е едно от трите главни места за поклонение в християнския свят. От ІХ в. насам милиони хора от цял свят се стичат към катедралата, в която са реликвите на апостол Яков.

За първи път Пепи Николова, главен уредник в РИМ – Пазарджик измина пътя през 2012 г. На ден тогава тя бе ходила от 25 до 30 км. Пътят може да бъде извървян само пеша. Можеш да караш велосипед или да си на магаре. Това са вариантите, но истинските пилигрими изминават 800 км. само с малка раница на гърба.

Буен Камино!