Йорданка Игнатова, астролог

Пълнолунието е антипод на Новолунието. И при него се извършва смяна на енергии,съпроводена със силен импулс за нова ориентация- растежът на Луната е достигнал до своята кулминация, след което тя започва отново да намалява.Пълнолунието или третата четвърт, започва 14 дни,19 часа и 12 минути след новолунието.

Луната се намира в ъгъл от 180 градуса спрямо Слънцето, т.е. точно срещу него. Под пълнолуние тук разбираме третата четвърт, т.е. фазата от кръглата пълна Луна до намаляващия полумесец / последна четвърт/.

Тя изгрява около залез Слънце, свети цяла нощ и залязва при изгрев Слънце.Пълнолунието ни се отразява два дни преди и два дни след точният момент на фазата. Земята по време на пълнолуние се намира между Луната и Слънцето, като Луната е най-отдалечена от Слънцето.

Като това прави Лунните качества най-активни и осезаеми.По време на пълнолуние сме на върха на физическата си активност, но вътрешно чувстваме неопределен дискомфорт. Свръхчувствителните хора усещат тревога, нервност и безсъние.

По време на пълнолуние Луната стимулира всичко потайно и скрито в нашето подсъзнание. Вътрешното ни АЗ взема връх над разума, самочувствието е потиснато и нервите изпънати до край. Повишена е физическата активност и психическата неуравновесеност, особено при жените. Увеличава се броя на конфликтите и споровете между хората. увеличава се престъпността от всякакъв вид и достига до своя максимум .

Увеличават се пътно-транспортните произшествия. Повишава се раздразнителността и се намалява комуникативността, пречи на разбирателството , особено при жените. Емоциите ни стигат до своя максимум, а подсъзнанието ни се възбужда. Обаче по време на пълнолуние е най-добре да се правят РЕКЛАМИ на бизнеса, пътувания, туристически преходи, но бъдете внимателни когато пътувате с личното си моторно-превозно средство .

Нови начинания, крупни финансови сделки и строежи започнати след Пълнолуние и най-вече 2-3 дни преди Новолуние са обречени на провал и дори могат да дадат обратен резултат. Проверете и се уверете сами. Сбирките и тържества, където преобладава мнозинството са неудачни защото винаги водят до спорове и конфликти. По време на пълнолуние трябва да се опитваме да бъдем сдържани в поведението си, по-взискателни към себе си, да действаме интуитивно и безпристрастно, за да не се греши.

По време на пълнолуние всичко оказва въздействие на организма, затова се препоръчва да се намалят или напълно игнорират лекарствата и алкохола.Увеличава се броя на отравянията от храни ,гъби и лекарства. Хирургическите интервенции трябва да се избягват, защото кръвозагубата е по-голяма.

По отношение на растителния свят цялата енергия е на върха на растенията, независимо дали това е плод, цвят или нещо друго. По това време плодовете са най-сочни и сладки. Не се садят дървета, защото коренната система е със снижена жизненост, с голям недостиг на енергия. Благоприятно за събиране на билки и гъби.

ПЪЛНОЛУНИЕ В В ЗНАКА КОЗИРОГ
Слънцето е в зодиакалният знак на Рака, а Луната е в опозиционният знак на Козирога. Необходим е баланс между дом, семейство, родина и кариера, обществена заетост, отговорност, дисциплина. Да се преосмислят най-важните приоритети, които са необходими в нашето ежедневие за емоционална стабилност – да се реализираме професионално, за да имаме уютен дом, добри семейни взаимоотношения и чувство, че сме допринесли и ние нещо за подобрение на света около нас. Слънцето в кардиналният и емоционален знак РАКА, а Луната в противоположният кардинален, но земен знак Козирог ни изправя срещу въпроси касаещи личният и социалният, обществен живот.

Но Слънцето е в по-силна позиция и на първо място трябва да сложим домът и семейството, защото те са базисна основа за добра професионална и обществена изява. Време за равносметка и подреждане на приоритетите.

Да се обърнем към земният знак Козирог, където е Луната и да бъдем по-прагматични, да бъдем реалисти, а не да вземаме решения на база емоции. Равносметката на изминалият период да приемем разумно и да направим необходимите промени, като се освободим в следващите дни от всичко, което ни пречи да намерим необходимият баланс между дом, семейство и кариера.

Да стъпим стабилно на Земята и да погледнем по прагматично на живота,като се освободим от някои илюзии, неосъществими проекти, загуба на време или достойнство само и само да се издигнем в каиерата или политиката.

Да преосмислим родовата и семейна ценностна система и какви компромиси правим или можем да направим с цел личностното ни израстване . Дали не натоварваме прекалено семейството и близките си за наша сметка.

Пълнолунието в знака Козирог е време на добре преосмислени действия, които ще бъдат предприети на база личен опит и мъдрост. Това пълнолуние ни поставя в труден за много хора момент, защото не намерем ли необходимият балас, то космоса ще ни постави в такива условия, че да предприемем необходимите действия / промени /.