Ана Гройс, PZdnes.com

В колоритното Дорково следващият петък, 29 юли, стартира традиционният Международен фестивал за изворен фолклор. В тазгодишното 18-то издание, на престижния форум, участие ще вземат състави от различни краища на България. Международното участие е застъпено от Турция, Грузия, Израел, Сърбия и Босна и Херцеговина. В рамките на трите фестивални дни, групите за автентичен фолклор ще имат възможност, да покажат своите певчески умения, танцови изпълнения и народни носии.

20дорково

 

 

Всяка държава ще представи танцово съчетание или друга изява, характерна за определения за нея район. Изпълнителите са предварително оценени от компетентно жури и допуснати за участие. Всяка група ще има по 15 минути, през които да покаже своето изпълнение. Целите на този фестивал са съхраняване, подпомагане и развитие и културно-историческите традиции, приемственост от младото поколение, обединение на различните етноси в Дорково и района, като им се предоставя възможност, за изява на фестивала. След изпълнението на всяка танцова група, по традиция ръководителите ѝ са удостоявани с дървена статуетка, диплом и грамота за участие.

Тази година в програмата нашата област ще бъде представена от състави от Аканджиево, Мало Конаре, Панагюрище, Сестримо, Пазарджик, Говедаре, Симеоновец, Росен, Свобода, Лесичово, Црънча, Главиница, Алеко Константиново, Дъбравите, Костандово, Сърница, Стрелча, Габровица, както и домакините от Дорково. През трите дни на фестивала групите от двата континента ще имат възможността да покажат на сцена не само своите умения, характерни песни, танци, обреди и обичаи, но и красотата и изяществото на пищни народни носии, багри и съчетания на ръчни бродерии.

Повечето от носиите са автентични, шити и бродирани от прабаби и баби, предавани от ръка на ръка и запазени до ден днешен.

Началото е поставено през 1996 г., когато настоятелството на местното читалище „Св. Св. Кирил и Методий” поема инициативата за провеждане на фестивал за автентичен фолклор, който да се състои по време на традиционния селски празник в чест на св. Пророк Илия. Заедно с подкрепата на Кметство Дорково, Община Ракитово, Министерство на културата, фондации и местни фирми, фестивалът се провежда успешно и до днес, като от година на година популярността му се увеличава, а самата организация и проява се усъвършенства и развива. През годините престижният форум се е превърнал в своеобразен мост между поколенията и събира, и приобщава всички, които обичат песента и танца.

20дорково2