От догодина за чадър или шезлонг до 4 лв. в национален курорт, съобщи novini.bg.

Това каза на брифинг министърът на туризма Николина Ангелкова. Министър Ангелкова обясни, че на днешното заседание на МС e приета методиката за определяне на минималното концесионно възнаграждение за плажовете, както и решение за определяне на минималните критерии, които следва да бъдат включени в процедурите, които се подготвят за избор на концесионер на морски плаж. „Основното в тях е, че с оптимизирането на днешната методика отчитаме спецификите на плажовете, като основно тя е в посока на намаляване на цените на чадъри и шезлонги, на плажни принадлежности, предлагането на допълни услуги“, обясни министърът на туризма.

„Разбира се, като се вземат предвид всички тези услуги, които са неразделна част от методиката, се оптимизира и първоначалната база на концесионното възнаграждения. С решението на МС за определяне на минималните критерии даваме 40% тежест при предлагането на минимална цена за брой чадър и шезлонг, както и 40% тежест на концесионната ставка“, поясни тя. Министър Ангелова допълни, че освен това в определената формула ще бъдат включени във всички процедури за определяне на концесионер на морски плаж базова цена за чедъри и шезлонги, която зависи от местоположението на плажа.

„Ако се намира на територия с население под 10 000 души – 2 лв., над 10 000 души – 3 лв., в национален курорт – 4 лв. Предстои новите процедури, които обявим до края на годината да бъдат по тази нова методика, с което със сигурност цените на чедъри и шезлонги от следващото лято ще бъдат драстично по-ниски“, каза още министър Николина Ангелкова. Тя уточни, че това е базова цена. „Даваме 40% тежест в самата процедура за този концесионер, който е дал най-ниска цена за един брой чедър или шезлонг. До края на годината планираме да обявим минимум 15 процедури за концесии за тези, които договори изтичат, те са с приоритет“, поясни още тя. Министър Ангелкова даде за пример – Дюни – Юг, Поморие – централен плаж, Несебър – стар град. Трите плажа на Св. Влас и др.