Учебни кабинети, киносалон и полигон с участъки за обучение ще бъдат построени край септемврийското село Бошуля, съобщи шефът на „Пожарна безопасност и защита на населениета“ в Пазарджик комисар Иван Панайотов. Мащабният проект е част от замисълът на Министерството на околната среда и водите, което  ще предостави 39 млн. лв. на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГД ПБЗН) за доизграждане и оборудване на 6 центъра за реакция при природни бедствия и кризи. Със средствата ще се обучат и хиляди  ученици, общински служители и доброволци. Това ще гарантира намаляване на последиците от наводненията и ограничаване на евентуалните щети. 

Базата на „Гражданска защита“ край Бошуля се намира в началото на селото, на входа откъм Пазарджик. По времето на социализма тя се използваше много активно, но в момента е занемарена.

Финансирането е по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“ Договорът за предоставяне на безвъзмездната помощ беше подписан днес от министъра на околната среда и водите Ивелина Василева и  директора на ГД ПБЗН главен комисар Николай Николов.

В регионалните центрове в Шумен, Габрово, Враца, Пазарджик, Бургас и София ще бъдат обучени  над 90 хиляди души, 78 хиляди от тях деца, каза министър Василева. Основната цел е превенцията – хората да имат повече знания за потенциалните рисковете и възможностите за справяне с тях. Тя посочи, че центровете ще бъдат доизградени и оборудвани с нужната техника, към всеки ще бъдат създадени тренировъчни полигони. Близо 700 преподаватели и специалисти ще участват в процеса на обучение.

Министърът припомни, че сътрудничеството на МОСВ с Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“  е изключително успешно. В предишния програмен период по ОП“Околна среда“ бяха изпълнени два проекта на стойност 195 млн. лв., които подпомагат дейността на дирекцията при природни бедствия и аварии. Купени бяха 201 пожарни коли, надуваеми лодки, помпи, над 2400 комплекта лични предпазни средства и друга техника за  действие при настъпване на рискови ситуации. С новия проект надграждаме постигнатото, допълни министърът.

Благодарение на реализираните инвестиции сме оборудвани с нова и модерна техника, която отговаря на всички европейски стандарти, каза главен комисар Николай Николов и благодари за предоставената помощ.  Акцент в нашата работа е превенцията,  затова около 20 млн. лв. от финансовите средства ще бъдат използвани за обучение на населението в 6-те района за планиране, допълни главен комисар Николов.