Наградите на „Академия ГРАДЪТ 2016″ бяха връчени на специална церемония снощи, в Sofia Event Center, съобщи Лена Парова от ОУ“Св. Св. Кирил и Методий“ във Ветрен. В конкурса млади архитекти и дизайнери предложиха пространствени решения за обществени сгради, които бяха обособени в няколко категории. В раздел „Училища на бъдещето“ едно от предложенията, класирано с първа специална награда е за нашето училище, казва Лена Парова. То е разработено от екипа Биляна Асенова и Саша Чабати от Anhalt University of Applied Science за проекта „Oбитаеми стени“, за ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, Ветрен. Да е честито на младите архитекти. Ще се възползваме от тяхното проектно пространствено решение, защото то изцяло отговаря на нашите нужди, на нашата идея, каза Парова.

Според регламента на конкурса журито присъжда и парична награда от 600 евро за екипа спечелил специалната награда.

Награден фонд на конкурса: 

Първа награда – 1000 Евро
Втора награда – 800 Евро
Трета награда – 600 Евро
Специална награда – 600 Евро
Специална награда – Платен студентски стаж от 3 месеца във Фондация „Америка за България“

Всички проекти-участници ще бъдат експонирани на изложба в Sofia Event Center на 20 юли 2016 г.,  както и на изложби в САБ и „Музейко“. Отличените кандидатури ще бъдат наградени на официална церемония в в Sofia Event Center на 20 юли 2016 г. Отличените в конкурса проекти могат да бъдат доразвити и осъществени в рамките на програмата на ФАБ до септември 2017 г.

Инициативата „Академия ГРАДЪТ“ се провежда за трета поредна година под патронажа на министъра на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова. Тази година участват над 130 млади български архитекти и инженери, които показват своята визия за съвременните градове, сгради и инфраструктура.

Предложението на младите архитекти – ТУК