На 19.07.2016 г.  Окръжна прокуратура – Пазарджик внесе протест срещу определението на съда за изменение на мерки за неотклонение от „задържане под стража“ в „домашен арест“ спрямо са Ангел Симов – Айри, Светослав Манчев – Зекерия, Ерджан Смаил, Рангел Илиев – Малкият Ремзи, Александър Иванов – Банго, Орхан Бързак – Мазгала и Ненко Щерев, обвинени в проповядване на омраза на религиозна основа и пропаганда за война – престъпления по чл.164 ал. 1 пр. 1 и чл. 407 от Наказателния кодекс.

Прокуратурата мотивира протеста си с продължаващата реална опасност  подсъдимите да се укрият, тъй като имат финансова възможност – често пътуват зад граница и имат познанства и връзки с единомишленици в Австрия и Германия. Освен това определената от съда мярка „домашен арест“ трудно ще бъде контролирана в ромската махала на гр. Пазарджик от полицейските служители.

 В протеста на ОП-Пазарджик е посочено, че подсъдимите продължават да посещават ислямски сайтове дори в условията на затвора, за което сочат представени по делото от ДАНС справки, изискани от наблюдаващия прокурор. Иззетите от задържаните при претърсванията в затворническите килии  мобилни телефони са собственост на А. С., Р. М. и Й. М.  и в тях се съдържат снимки с джихадистки характер на турски език, както и данни за посещение на сайтове и видеоканали, пропагандиращи идеите на ислямски бойци и идеолози.

Припомняме, че обвинителният акт срещу подсъдимите е внесен на 1 юли 2015 г. срещу 14 лица за престъпление по чл.164, ал. 1 пр. 1 от Наказателния кодекс (проповядване на омраза на религиозна основа) и чл. 407 от Наказателния кодекс (пропаганда за война).

Срещу Ангел Симов е повдигнато обвинение, че от октомври 2013 г.  до 25.11.2014 г. в град  Пазарджик е проповядвал омраза на религиозна основа чрез слово,  организиране разпространяването на книгата “Науакиду`л Ислям (Вероотстъпване) – текст и разяснение”, издателство “Фуркан” на български език,  както и с  муджахидински жест с показалеца на ръката /изправен и насочен нагоре показалец /,  изразяваща се във верска нетърпимост към неизповядащите и непрактикуващите салафитското течение на исляма. Посредством профил в интернет и чрез видеоклип на фона на знамето на „Ислямска държава”, както и чрез осигуряване на тениски, ленти за глава, шапки и знамена с логото на „Ислямска държава” на сватба е пропагандирал за война  в нарушение Международния пакт за граждански и политически права на ООН.

Светослав Манчев е предаден на съд за това, че от март  2013 г.  до 25.11.2014 г. в град  Пазарджик е проповядвал омраза на религиозна основа чрез разпространяване на книгата “Науакиду`л Ислям (Вероотстъпване) – текст и разяснение ”,  издателство “Фуркан” на български език, както и с  муджахидински жест с показалеца на ръката – изправен и насочен нагоре показалец,  изразяваща се във верска нетърпимост към неизповядащите и непрактикуващите салафитското течение на исляма. При условията на продължено престъпление, посредством профил в Интернет сайт, чрез  лични снимки със  знамето на „Ислямска държава”,  чрез снимка на дете с поставена  черна лента с  муджахидински символ и чрез колажи с военно агитационно съдържание и знамето на „Ислямска държава“ е пропагандирал за война в нарушение на Международния пакт за граждански и политически права на ООН.

Ерджан Смаил е обвинен за това, че от януари 2014г. до 25.11.2015г. в гр. Пловдив е проповядвал омраза на религиозна основа чрез слово, чрез организиране на проповедите на Ахмед Муса Ахмед в месчитите в гр. Пловдив, както и с муджахидински жест с показалеца на ръката /изправен  и насочен нагоре/, изразяваща се във верска нетърпимост към неизповядващите и непрактикуващите салафитското течение на исляма. Чрез слово, чрез продажба на тениски, ленти за глава, шапки и знамена с логото на „Ислямска държава“, включително съхраняване в дома си в гр. Пловдив на два броя знамена с логото на „ислямска държава“ и излагане на видно място на знамената в месчита в гр. Пловдив, чрез снимка пред разпънато зелено знаме с надписи на арабски, еднакво със знамената на екстремистките радикални организации, е пропагандирал за война в нарушение на Международния пакт за граждански и политически права на ООН.

Александър Иванов при условията на продължено престъпление в периода м. май 2014 г.  до 25.11.2014 г.  в гр. Пловдив, чрез осигуряване и излагане на показ на три броя знамена с логото на „Ислямска държава”  в месчита  в гр.  Пловдив, е пропагандирал за война в нарушение на Международния пакт за граждански и политически права на ООН. На 25.11.2014 г.  в гр. Пловдив  е държал огнестрелно оръжие, бойна пушка „Щайер – Манлихер” модел „М95” и боеприпаси  за същото огнестрелно оръжие в два пълнителя  с девет броя патрони 8 мм, без да има за това надлежно разрешение.

Рангел Илиев, Орхан Бързак и Ненко Щерев са обвинени за проповядване на омраза на религиозна основа, чрез муджахидински жест с показалеца на ръката /изправен и насочен нагоре показалец/, изразяваща се във верска нетърпимост към неизповядащите и непрактикуващите салафитското течение на исляма, както и пропагандиране на война в нарушение на международен пакт чрез използване на различни видове атрибути.