Общинските съветници на Пещера се обединиха около идеята да се създаде общински комитет към Общобългарски комитет „Васил Левски“, който да набере дарения за изгражданета на паметник на Апостола в града. В основата на паметника ще бъде вграден списък с имената на всички дарители.

Разговори с председателя на Общобългарски комитет „Васил Левски“, Васил Василев за изграждането на паметника се водят от кметът Николай Зайчев повече от 3 месеца. Градоначалникът сподели задоволството си от факта, че Левски за пореден път се оказа обединител и постави личните и пратийни интереси на втори план. „Целта ни е паметникът да бъде готов за 180-та годишнина от рождението на нашия национален герой. Левски е над всички нас! Ние можем само да сведем глави пред неговото дело и пред вярата, която дава на всички, за които България е Родината“, коментира Зайчев.

Докато се обсъждат вариантите за визията на паметника, общинският съветник Йордан Младенов пък предложи в докладна до Общинския съвет място, където да бъде поставен паметника на Апостола. Това е градинката между улиците „Г.С.Раковски“ и „Михаил Такев“(градинката зад полицията).