22жабаzaba_obiava

На 28 юли, четвъртък, от 11:00 часа в Тракийски култов комплекс „Жаба могила“ край Стрелча ще бъде открита изложбата „Жаба могилата – 40 години назад във времето“.

Жаба могила се намира в местността Драганов кладенец, на няколко километра югоизточно от град Стрелча. Тя е най-голямата сред 300-те могили в района и една от най-големите на територията на България – има диаметър 80 – 90 м и височина 20 м. Могилата е била оградена с широк 30 м и дълбок 3 -4 м ров, запълнен с вода, който е възпрепятствал достъпа до свещеното място. Запазеният и до днес ров е бил обитаван от жаби, чието квакане е дало името Жаба могила.

Археологическото проучване на околностите на град Стрелча започва през 1976 г. под ръководството на археолога Георги Китов и установява, че Жаба могила е уникален тракийски култов комплекс – Хероон (свещено място), състоящ се от две помещения – гробница мавзолей и светилище храм.

Гробницата мавзолей е разкрита през 1976 г. Тя се намира в югоизточната периферия на могилата. Датира от V – ІV век преди Хр. Имала е два етапа на използване. През първия етап е била гробница мавзолей на знатен тракиец и е била отворена за посещение и поклонение. Състои се от две камери – правоъгълна, кръгла и тясно преддверие между тях.

Смята се, че тук е бил погребан представител на аристокрацията или владетел. Сред намереното са предмети от алабастър и стъкло, човешки и животински фигурки, използвани като амулети, части от колесница, глинени съдове, които са били поставени вдясно от колесницата, фрагменти от битови съдове, сребърни апликации от конска амуниця. Открит е и каменен релеф на лъв, който е бил част от фасадата ( в момента се съхранява в НИМ- София). Тъй като могилата е била ограбена още в древността, истински ‘’съкровища’’ тук не са открити, но въпреки това гробницата е от голям интерес за археолозите поради размерите си и каменните резби.

22лъвстрелча22стрелча1

След извършеното погребение входът на гробницата е затворен чрез голямо каменно струпване. Пред фасадата на гробницата стои колесницата с впрегнатите в нея два коня, както и коня на водача на погребалното шествие. Конете са били убити на място и скелетите им са разположени с краката един към друг в пълна симетрия.

Днес голяма част от експонатите, намерени при разкопките на Жаба могила, се съхраняват в Историческия музей в Стрелча.

Отворена за посещение е гробницата мавзолей. Тракийската гробница Жаба могила е обявена за археологически паметник на културата с разпореждане на МС №1711/1962 г. До Жаба могила може да стигнете или през Старосел (отклонявате се от пътя Пловдив-Карлово наляво) или през Панагюрище и Стрелча.