Традиционният илинденски събор в Жребичко ще се проведе утре, тъй като християнският празник се падаше в средата на седмицата, а освен това и в сряда, когато по канон не се разрешава хапването на месо. Преди тържествения обяд в местността Св.Илия, където ще бъде приготвен обичайният курбан, на площада ще бъде тържественото откриване на паметните плочи с имената на загиналите в Априлското въстание и освободителните войни от селото. Празникът ще продължи вечерта от 19 ч.

 

Жребичко е едно от най-красивите села в областта, запазените стари къщи напомнят на Копривщица, Лещен и Ковачевица. Не случайно, заради амфитеатралното им разположение и уникални форми, селото е обявено за архитектурен резерват. Но то крие много други тайни.

Районът е бил населен от най-дълбока древност, по склоновете на хълмовете ще откриете достатъчно много доказателства от обредна тракийска дейност.

До сега не са правени задълбочени проучвания в тази насока, но и най-беглите познания за живота и вярванията на траките, ще ви отведат в света на мистиката и предположенията.

Над селото има останки от няколко култови комплекса, които са разположени така, че при извършването на ритуалите да могат да бъдат наблюдавани от низината.

22жребичко2

22жребичко1

Не малко хора съвсем любителски са разглеждали мегалитите, а някои от тях са направили и собствени открития. Има предположения, че тук са живели траки от племето Беси, които са населявали родопските склонове и са почитали Земята – Богинята майка и нейният син – Загрей или Сабазий.

22жребичко4

* Снимки – Танчо Христов

22жребичко5

Ако имате време и желание да се присъедините към празнуващите утре, то непременно си отделете време, за да разгледате околностите на Жребичко. Местните хора разказват, че всички камъчета около кръста в местността Свети Илия са белязани, като тези на Кръстова гора – с кръст.

Около селото ще откриете и растителни видове, които са защитени от закона и включени в Червената книга. Като единствената есенна орхидея в България.

22жребичко3

Spiranthes spiralis (L.)Rich. иначе казано Есенен спиралник, ароматът на това красиво цвете напомня ваниловата есенция. 

Програмата за утре по часове:

12,00 ч – тържествено откриване на паметните плочи на загиналите във войните

13,00 ч – курбан на Свети Илия

19,00 ч – народно веселие на площада, с участието на оркестър Фенис