При стрелбата в петък вечерта в търговския център „Олимпия“ в Мюнхен има пострадала българка. Това е съобщила генералната ни консулка в Мюнхен Антоанета Бачева на премиера Бойко Борисов, съобщиха от Министерския съвет.

Българката с инициали Емилия Демирева е настанена в болницата „Нусбаумклиник“ и няма опасност за живота. Жената е от Пазарджик.

Жената, родена през 1964 г. е била в Мюнхен на гости при роднини. В петък вечерта отишла до мола заедно с тях, за да пазаруват. Тя не е пострадала от стрелбата, а при настъпилата паника е паднала и си е счупила ръката. Премиерът Борисов е разпоредил на консулката незабавно да посети ранената българка.

18-годишният германец от ирански произход, с двойно германско и иранско гражданство, който извърши кръвопролитието вчера, най-вероятно не е бил ръководен от религиозни мотиви, предаде ТАСС, като се позова на телевизия А Ер Де. Той се увличал по видеоигри със стрелба и имал проблеми в училище, което може би означава, че психиката му е била нестабилна. Но информация за връзки с ислямисти засега няма, добавя ТАСС, цитирана от БТА.

Мюнхенските прокурори съобщиха, че извършителят на снощното нападение е страдал от депресия и е бил на психиатрично лечение, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес. Следователите отдават предпочитание на версията, че нападателят е бил побъркан, предаде Франс прес. „Изхождаме от принципа, че в този случай става дума за класически акт на побъркан, който очевидно е действал без политически мотив“, каза говорител на баварската прокуратура. Той добави, че федералният прокурор е отклонил да поеме разследването на нападението в Мюнхен, съобщи Ройтерс. Извършителят на атаката не е бил известен на полицията преди това и няма криминално досие.