Пазарджиклийката Емилия Демирова разказа в „Събуди се“, по Нова ТВ, преживяванаията си от петъчният следобед в търговски център „Олимпия“ в Мюнхен, когато роденият в Германия от иранци Али Давид Сонбони, простреля десетки и уби деветима души. Според публикации в тамошните медии в библиотекита си осемнадесет годишното момче имало книги за амока и на тема защо учениците убиват. Предполага се, че ученикът имал психично депресивно заболяване.

„Отидох точно тогава да си купя ядене. Стигнах до касата, за да си платя. И видях как хората започват да бягат. И ми казаха, че терористи са дошли. Хукнах и аз, но паднах и си счупих ръката“. За да не притеснява близките си, жената крие лицето си.

Жената призна, че е дошла в Германия на гости на сестра си, но от недоимък в родния Пазарджик се оглеждала и за работа:

„Много, много ме беше страх”, казва още Еми. „До болницата дойдохме със сестра ми пеша” заяви пред Нова телевизия петдесет и две годишната пазарджиклийка.

24демирова

Тя не видяла нападателя, защото се опитвала да се спаси. В момента тя е единствената българка, за която се знае, че е сред пострадалите:

„Непрекъснато ни уверяваха, че няма пострадали българи, докато в 15,29 ни казаха за жената. Вероятно тя е сред последните, постъпили в болница или сред последните, на които са свалили личните данни“, заяви Антоанета Байчева, която е генерален консул на България.

Иначе, в понеделник – предстои операция на ръката на пострадалата ни сънародничка, след което тя ще се върне у нас, където по думите ѝ било по-спокойно.