Йордан Калагларски, по-известен като Гарчо или бътовският Микеланджело сътвори нов шедьовър. Най-известната входна врата за гараж в България, сега е зографисана с огромна бъчва „Фанта“.

Славата на Гарчо из областта се носи поне от петнадесет години, но в последните две той стана особено популярен с участието си в „Пълен абсурд“ на Румен Бахов. Той бе двукратно негов герой, веднъж като художник и втори път като жива статуя. За да откриете дома на Гарчо се иска да питате първия срещнат. Веднага ще бъдете упътени за посоката на най-известната улица в селото. Тя е позната не само заради Гарчо, а защото в близост до неговия дом са и родните къщи на двама известни спортисти – автомобилният състезател Илия Царски и самбистката Мария Оряшкова.

Първото дело на Гарчо – „в ползу роду“ е изрисуваната 160 метрова стена край река Банска Луда Яна, в селото. 43 картини от селския бит, отразяват историята на Бъта погледната през очите на Йордан Калагларски. Не е нужно да си супер специалист, за да оцениш сериозното чувство за хумор, с които са заредени „картините“ на Гарчо.

С това си хоби той се сдобил веднага след като се пенсионирал. Творческото му дълголетие, тъй като той вече е на 71 години, се дължи на рецептата – вода, мед и много движение. Не познава изкушенията на алкохола и цигарите, а мисленето му винаги е позитивно.

24гарчо5 24гарчо-5 24гарчо-стар 24гарчо-стар1 24гарчо-стар3 24гарчо-стар4