Ана Гройс, PZdnes.com

Стотици социалисти тръгват в събота, на 30 юли, за традиционния събор под историческия връх. В местността „Историческа поляна” членове и симпатизанти на БСП ще отбележат 125-тата годишнина от създаването на Българската социалистическа партия и началото на социалистическо движение в България.

Тази година червените се канят да направят събора тридневен и да има отново безплатни кюфтета и кебапчета за хилядите членове – традиция, която много отдавна бе забравена. За тях вече се подготвят и стотици рейсове под наем от цялата страна, които ще щурмуват пътя от Казанлък, където елитът на БСП най-вероятно ще пренощува.

От Пазарджик към историческия връх ще отпътуват най-малко 10 автобуса с активисти. Този път сбирката на червените ще бъде съпроводена от драконовски мерки за сигурност, като под върха няма да се допускат нито алкохол, нито чадъри.  В случай че времето се развали, активистите на столетницата трябва да носят дъждобрани. Ще има и няколко контролни пункта с полицаи, които ще проверяват за оръжие, а на връщане от пира под Чинията ще има и специална организация на движението.

Стартът на събитието ще бъде даден от брилянтния глас на Валя Балканска и гайдари. Предвидено е и велосъстезание за купа „Бузлуджа 2016“, което ще се порведе още в петък, на 29 юли. Тази година най-вероятно съборът ще събере на едно място азбукарите и бесепарите, което редовите социалисти чакат отдавна.

На Бузлуджа за първи път от четири години се качва и лидерът на АБВ Георги Първанов. Припомняме, че АБВ, БСП и „Движение 21“ на Татяна Дончева водят преговори за издигането на обща кандидатура на предстоящите президентски избори.