Въпреки евроразпореждането от 21 май цигарените кутии да бъдат облепени с плашещи картини, на умиращи възрастни и деца, едва през тази седмица в Пазарджик са налични първите марки, показа репортерското ни проучване.

В няколко склада за търговия на едро, в Пазарджик, новите кутии са били факт още в началото на юли, но търговците са гледали да изчистят, залежалата от предишни зареждания стока, която бе „окичена“ само с предупредителни надсписи. Те не са в нарушение, тъй като законът им дава право, да продават цигари в стари опаковки, до 20 май 2017 г.

На 21 май, тази година изтече двугодишният срок, в който страните членки на ЕС трябваше да приведат националното си законодателство в съответствие с директивата на ЕК, където са записани новите изисквания. България въведе директивата в последния момент. Промените в закона за тютюневите изделия бяха приети в края на март, публикувани през април и вече са в сила.

В горния край на новите опаковки задължително трябва да има изображение и предупредителни надписи за здравето, които покриват поне 65% от лицевата страна и гърба на кутиите. Досега изискванията бяха само за надписи, които заемат долната част на кутиите. Бандеролът ще се лепи върху предупрежденията.

Половината от страните на опаковките също са покрити с плашещи надписи като „Тютюнопушенето убива. Откажете цигарите сега“, „Тютюневият дим съдържа над 70 вещества, причиняващи рак“ и др. Ако в сегашните кутии информацията е за съдържанието на никотин, катран и въглероден оксид, то в новите тя е за това, че „тютюневият дим съдържа над 70 вещества, за които е известно, че причиняват рак“. В сила вече е и забраната да се продават ароматизирани цигари, пури и пурети.