Четирима от обвиняемите по делото за радикален ислям поискаха отново промяна на мярката си „задържане под стража“ с „домашен арест“.

Припомняме, че съдът постанови на предишното заседание осем от обвиняемите да бъдат пуснати под домашен арест, но веднага след това, Окръжна прокуратура – Пазарджик внесе протест срещу определението на съда за изменение на мерките за неотклонение от „задържане под стража“ в „домашен арест“, спрямо 7 от обвиняемите по мегаделото за радикален ислям. Ангел Симов-Айри, Светослав Манчев-Зекерия, Ерджан Смаил, Рангел Илиев-Малкия Ремзи, Александър Иванов-Банго, Орхан Бързак и Ненко Щерев-Яшко получиха по-леки мерки на 14 юли, а искането на главния обвиняем – Ахмед Муса Ахмед, бе отхвърлено.

Прокуратурата мотивира протеста си, с продължаващата реална опасност подсъдимите да се укрият, тъй като имат финансова възможност – често пътуват зад граница и имат познанства и връзки с единомишленици в Австрия и Германия. Освен това определената от съда мярка „домашен арест“ трудно ще бъде контролирана в ромската махала на гр. Пазарджик от полицейските служители. В протеста е посочено, че подсъдимите продължават да посещават ислямски сайтове дори в затвора, за което сочат представени по делото от ДАНС справки, изискани от наблюдаващия прокурор.

Иззетите от задържаните при претърсванията в затворническите килии  мобилни телефони са собственост на Ангел Симов, Рангел Илиев и Йосиф Минчев  и в тях се съдържат снимки с джихадистки характер на турски език, както и данни за посещение на сайтове и видеоканали, пропагандиращи идеите на ислямски бойци и идеолози.

Заради протеста на Прокуратурата никой от обвиняемите не е напускал затвора. Това може да стане едва след като Апелативен съд – Пловдив се произнесе по протеста.

Де факто това днешно искане е нов опит на арестантите да напуснат зандана. Днес съдът постанови мярка за неотклонение „домашен арест“ по отношение на В.С., Й.М., С.А. и Р.К. Определението не подлежи на незабавно изпълнение и следва да бъде изпълнено след влизането му в законна сила.

Съдебният акт подлежи на обжалване и протест в 7-дневен срок пред Апелативен съд – Пловдив.

Обвинителният акт срещу подсъдимите бе внесен на 1 юли 2015 г. срещу 14 души за проповядване на омраза на религиозна основа и пропагандиране за война.