29септември1

Общински съвет – Септември удостои със званието „Почетен гражданин на община Септември” заслужилият учител по биология Таня Стоянова Андреевска – Демирева, това се случи на вчерашната сесия на градския парламент.

Най-важните моменти от живота и делото на г-жа Демирева бяха презентирани пред общинските съветници на мултимедия за да бъдат запознати те с мотивите за номинацията. „За разлика от много от тука присъстващите, аз не съм имал честта да бъде ученик на г-жа Демирева, но я познавам много добре като човек, тъй като в продължение на 8 години с нея бяхме колеги в Общинския съвет и мога да говоря само със суперлативи за тази личност”, коментира преди изборът председателят на ситипарламента Лазар Влайков. Той поздрави администрацията за подобаващото и оригинално представяне и отбеляза, че такова се прави за първи път, откакто е член на Общинския съвет.

Таня Демирева е дългогодишен учител и общественик в Септември. Ползва се с уважението и обичта на поколения септемврийци, докоснали се до нейната личност.

Родена в на 9.07.1946 г. в Ямбол. Завършва гимназия в родния си град, а през 1964 г. е приета в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски” със специалност биология. През 1966 г. се омъжва и заживява в Септември. От 1967 г. до 2005 г. тя работи в СОУ „Христо Смирненски”. Започва като учител по пеене за една година, след това като учител по биология и химия. Била е базова учителка по химия, а после и по биология.

Таня Демирева превръща професията си в призвание, а за това говори голямата реализация на нейни ученици в областта на биологията. Стопроцентова е тяхната успеваемост на конкурсните изпити по биология и повече от половината са приети във Висши учебни заведения. Тя е безкомпромисна и взискателна, както към себе си, така и към учениците си и резултатите са очевидни:

– Традиционни участия на нейни ученици в задочните теоретични конференции по биология и олимпиади с класиране на окръжен и републикански кръг;
– Участия на нейни ученици в организираната от ЦСМАТ София очно-задочна школа по биология, където една ученичка е излъчена за първенец на Пловдивска област и изпратена на републиканска лагер-школа с право за влизане във ВУЗ без приемен изпит.
– Около триста са подготвените от нея ученици, реализирани в областта на медицината, фармацията, стоматологията и др. области изискващи знания по биология, заразени от нейната любов към този предмет. Лекари, мед. сестри, ветеринарни медици, фелдшери са нейните ученици – нейната гордост.

”Това люпилня за лекари ли е?” – възкликват преподавателите във ВМИ – Пловдив и във филиала в Пазарджик.
След толкова успешно подготвени ученици не закъснява и признанието. Поканена от Президента на Република България на 24 май 2003 г. на държавен прием в резиденция „Бояна” получава като награда, орден „Неофит Рилски”, но най-хубавите, най-милите и сърдечни награди остават родителските благодарности, цветята които не може да побере в къщата си от благодарните ученици и топлите думи написани от тях в писма до любимата учителка. Години наред тя е личност вдъхваща респект, ползваща се с уважението на съгражданите си, на колегите си, на собствените си деца.
По обективни причини Таня Демирева не успя да присъства на днешната сесия на Общинския съвет, но ще дойде със сигурност за получаване на грамотата, поясниха от администрацията.